Kevät tuo mukanaan monta mukavaa asiaa, joihin siitepöly ja kaduista pöllyävä hiekkapöly eivät valitettavasti lukeudu. Allergiakauden ollessa voimakkaimmillaan, sisäilmaan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.
Kurkkua kuivaa, henkeä ahdistaa ja silmät vuotavat? Et ole yksin, sillä jopa joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta. Hyvä sisäilma helpottaa oleskelua kotona, ulkoilmalle emme valitettavasti voi tehdä mitään.
Merkittävimmät tekijät kodin sisäilman laatuun ovat ilmankosteus, lämpötila ja ulkoa tulevat epäpuhtaudet. Yleisesti ottaen viileä ilma on kuivempaa ja lämmin ilma kosteampaa. Sisäilman ollessa liian kuivaa, tekstiilit – matot, sohvat, peitot – alkavat pöllyämään. Liian kostea sisäilma antaa oivallisen kasvualustan bakteereille ja viruksille. Todella kosteassa ilmassa myös home voi alkaa kasvamaan lähes minkä tahansa materiaalin pinnalla.
Hyvän huoneilman perusta on toimiva ilmanvaihto
Ilmanvaihtokoneiden karkeasuodattimet nappaavat ulkoa tulevasta ilmasta ylimääräiset epäpuhtaudet pois ja huolehtivat, että sisään tuleva ilma on puhdasta. Mitä pienempiä partikkeleita suodattimet nappaavat, sitä tiheämmin ne pitää vaihtaa. Suodattimien vaihtovastuu on taloyhtiöllä ja tyypillinen vaihtoväli on kahdesti vuodessa.
Useimmissa kohteissamme on huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihto, joka mahdollistaa tuloilman lämmityksen ja viilennyksen. Verrattuna keskitettyyn ilmanvaihtoon, huoneistokohtainen ilmanvaihto tarjoaa paremman säädettävyyden asunkohtaisesti, esimerkiksi eri kokoisissa asunnoissa tai rakennuksen eri puolilla sijaitsevissa huoneistoissa. Koneellisen ilmanvaihdon etu on hormin imuteho, joka on painovoimaista ilmanvaihtoa tehokkaampi. Painovoimainen ilmanvaihto voi olla myös herkkä suodattimille, mikä aiheuttaa paine-eroa ja sitä kautta ilma ei kierrä niin hyvin.
Hyvällä suunnittelulla kohti parempaa huoneilmaa
Sisäilman lämpötilaan vaikuttaa ilmanvaihdon lisäksi aurinko, joka voi lämmittää huoneilmaa jopa 1000 watin lämpöteholla per ikkunaneliö (vrt. lattialämmitys 30–50 per neliö). Tämä taas aiheuttaa ilmanvaihdolle töitä, jotta lämpötila pysyisi optimina. Vähentääksemme ilmanvaihdon ylimääräistä työtä ja energiankulutusta, käytämme kodeissamme tarvittavissa paikoissa aurinkosuojalaseja, jotka vähentävät lämpenemistä jopa 30–50 % – niistä on iloa paitsi sisään hengittäessä, myös kesähelteillä.
Uudistimme hiljattain myös sisustusmallistomme. Uuden mallistomme useimmat pintamateriaalit ovat M1-luokiteltuja, joka kertoo, että on vähäpäästöinen eikä haise.
Myös asukas voi vaikuttaa sisäilmaan omilla materiaalivalinnoillaan. Tekstiileissä kannattaa suosia kangasta, jonka päällyskangas on mahdollisimman tiivistä, jolloin siitä irtoaa vähemmän pölyä. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota tekstiilien pesumahdollisuuksiin. Esimerkiksi sohvatyynyjen irrotettavat päälliset on huomattavasti helpompi pestä kuin valtavat tyynyt.
3 vinkkiä parempaan sisäilmaan
1. Älä tuuleta ulkoa
Siitepöly kulkeutuu ulkoa asuntoon. Siitepölyn kulkeutumista asuntoon esim. kenkien ja vaatteiden mukana ei voi täysin estää, mutta ei kannata kutsua koko korttelin siitepölyhiukkasia kylään tuulettamalla ulkoa.
2. Tarkkaile kodin sisälämpötilaa ja ilmankosteutta
Huoneilman kannalta kodin optimilämpötila on n. 20 astetta. Jos sisäilma on liian kuivaa, tekstiilit alkavat pöllyämään. Liian kostea sisäilma taas houkuttelee bakteereja ja viruksia sisäilmaan. Kysy tarkemmat ohjeet yhtiösi isännöitsijältä.
3. Suojaa ikkunat auringon puolelta
Aurinko voi lämmittää huoneilmaa jopa 1000 watin lämpöteholle per ikkunaneliö. Suojaa auringonpuoleiset ikkunat päiväsaikaan verhoilla, jottei kodin sisälämpötila kohoa liian lämpimäksi.