Hyvän olon Härmälänranta

Härmälänrannan alue nousee kovaa vauhtia Pyhäjärven etelärannalle. Siellä saa vapaasti uida ja veneillä, lenkkeillä luonnon helmassa, pelata tennistä, jättää lumityöt tekemättä tai käpertyä sohvannurkkaan hyvän kirjan tai elokuvan kanssa.

Härmälänrannan suunnittelua on alusta asti ohjannut ajatus hyvän olon asumisesta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uimaan voi pulahtaa omasta kotirannasta. Härmälänrantaa on suunniteltu sillä ajatuksella, että kotonakin voisi olla kuin lomalla. Kun Härmälänranta valmistuu lopullisesti 2020-luvun puolivälissä, voivat alueelle muuttaneet onnitella itseään onnistuneista kaupoista arvostetulla asuinalueella. Toista samanlaista paikkaa ei Tampereelle tule. 

Härmälänranta on luonteeltaan monimuotoinen kaupunginosa. Se tarjoaa asumisen vaihtoehtoja läpi perheen koko elinkaaren. Sitä mukaan kun perheen tarpeet muuttuvat, asukkaat löytävät Härmälänrannasta uuteen elämäntilanteeseensa sopivan kodin. Asukkaat ovat juurtuneet alueeseen ja kokevat sen hyväksi asuinalueeksi itselleen. Härmälänrannassa viihdytään pitkään ja elämänvaiheiden muuttuessa kotia vaihdetaan alueen sisällä. Näin läheiset ystävyys- ja naapuruussuhteet säilyvät.

Tampereen Ratikka tuo Härmälänrannan yhä lähemmäs keskustaa

Seuturatikkaa, eli Tampereen seudullista raitiotietä, suunnitellaan laajennettavaksi Tampereelta myös sen kehyskuntiin ja -kaupunkeihin. Pirkkalan raideosuus tulee tulevaisuuden suunnitelmien mukaan kulkemaan Härmälänrannan kautta, joka tuo asuinalueen yhä lähemmäs Tampereen keskustaa ja muita kaavaillun radan varrella olevia alueita. Voit siis nauttia Härmälänrannan asuinalueen luonnonläheisyydestä ja kuitenkin olla lyhyen raitiovaunumatkan päässä kaupungin palveluista. Lue lisää Tampereen raitiotiestä ja tutustu sen reittisuunnitelmiin Seuturatikan verkkosivuilla!

Visualisointikuva Tampereen Ratikasta. Kuva: Tampereen Raitiotie Oy

Yhteisöllinen Härmälänranta

Alueella on aktiivinen asukasyhteisö, joka on perustanut myös Härmälänrannan asukasyhdistyksen. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia alueen asukkaille ja se toimii myös asukkaiden yhteisenä linkkinä kaupungin toimintoihin. Luonnonkaunis Härmälänsaari ja Pyhäjärven rannan puistoalueet tarjoavat monia ulkoilumahdollisuuksia. Härmälänsaaresta löytyy luonnonmukaisia polkuja, jotka houkuttelevat kävelijöitä, retkeilijöitä ja koiran ulkoiluttajia. Rantapuistojen läpi ja rantoja myötäileviä ulkoiluväyliä pitkin Härmälänrannasta on helppo liikkua kävellen ja polkupyörällä aina Hatanpään Kartanolle, arboretumiin ja edelleen keskustaan asti. Ulkoiluväylä ulottuu koko Pyhäjärven ympäri. Oheisesta kartasta näet millaisen pyöräretken Pyhäjärven ympäristö tarjoaa, missä voit pulahtaa uimaan ja mistä löydät kaupat ja muut!

Liiku vapaasti ilman huolia – tai avaimia

Härmälänrannan arkea leimaa helppous ja huolettomuus. Siksi asuinalueella otetaan käyttöön kätevät EASYBIKE-yhteiskäyttöpyörät toukokuussa 2019. Pyörällä liikut helposti paikasta toiseen ilman bussiaikataulujen rajoitteita tai yksityisautoilun ympäristöhaittoja – pyöräileminen on liikkumisen vapautta.

EASYBIKE on huoleton, edullinen ja helppo. Lainaaminen toimii mobiilisovelluksen avulla – unohda siis pelko avainten hukkaamisesta! Etsi vapaa pyörä, huristele menemään ja palauta pyörä parkkiin. Pyörän voit lainata kertamaksulla tai kausihinnalla.

Härmälänrannan kevyen liikenteen reitit ovat kuin tehdyt pyöräilyyn. Hyppää siis pyörän selkään ja lähde kauppareissulle, kahville tai vaikka ystävää tapaamaan. Kaikista reippaimmat pyöräilijät ajavat Härmälänrannasta aina Hervantaan asti ja takaisin. Lue kaupunkipyöristä lisää sivulla easybike.fi

Härmälänrannan tarinoista välittyy niin Pirkanmaan kuin koko Suomen historia

Nykyinen Härmälä oli 1500-luvulla Hatanpään takamaata, eläinten laidunmaana toiminutta kosteaa aluetta. Kevätaamuina kuurainen härmä säilyi pitkään kosteiden järvenrantapeltojen pinnalla. Alueen nimistön on otaksuttu saaneen siitä alkunsa. Tänään Härmälänranta näyttäytyy nykyaikaisena, vasta rakentumassa olevana kaupunginosana. Paikkana sillä on kuitenkin pitkä historia. Alueen eri vaiheista saa vihjeitä lukemalla vaikkapa katuosoitteita. Seudulta löytyy niin teollisuuteen kuin huviloihin viittaavia katuja. Puihin ja pensaisiin liittyvät nimet taas kertovat Härmälänrannan olleen aina vehreä ja virkistävä alue järven rannalla.

Käy katsomassa Härmälänrannan historian välähdyksiä YouTubesta.

Ympäristön parhaaksi – Härmälänranta osana Stardust-projektia

Härmälänrannan suunnittelussa ei ole tyydytty keskinkertaisuuksiin vaan haettu parhaita ratkaisuja ympäri Eurooppaa.

Kolme askelmaa kestävälle polulle:
1.Ekotehokas rakentaminen. Uudet asuinalueet ja niihin liittyvät palvelut voidaan suunnitella alusta asti energiaviisaiksi.
2.Kaupunkimaisuus. Hyvin suunnitellussa kaupungissa pääsee melkein minne tahansa kävellen tai pyörällä.
3.Yhteistyö. Tampere ja Pirkkala tekevät tiivistä yhteistyötä palvelujen ja joukkoliikenteen suunnittelussa.

Skanska on rakentanut Tampereen uutta kaupunginosaa Härmälänrantaa vuodesta 2006. Syyskuun 2020 alussa järjestetty Härmälänrannan innovaatiopäivä kokosi lähes 20 asukasta ja useita yritysedustajia paikalle kuulemaan alueen palveluista sekä ideoimaan yhdessä tulevaa kehitystä. Uusia energiatehokkaita ratkaisuja kehitettiin esimerkiksi As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampoon.

Tampereen Stardust-projektissa kehitetään vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja mm. sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista. Tampereella projektia toteuttavat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Sähkölaitos, Skanska, Enermix ja Aurinkotekno. 

As Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkitaan tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Sampon katolle tulee aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto.

Taloyhtiöt