Härmälänranta on luonnonläheisen kaupunkielämän tyyssija. Täällä vietetään helteiset viikonloput uimarannalla ja kirpeät talviaamut järvenjäällä. Tampereen keskustaan hurautetaan helposti bussilla tai autolla, ja hyvien kevyen liikenteen reittien ansiosta matka taittuu myös pyörällä nopeasti. Illaksi palataan kotiin, joka vastaa kaikkiin nykyajan asumisen tarpeisiin, mutta sijaitsee silti lähellä luontoa. Sellaista on elämä Suomen leppoisimmalla asuinalueella, hyvän olon Härmälänrannassa.
Miltä kuulostaisi asua alueella, jossa tavallinen arkikin on kuin lomaa? Mitä jos uimaan voisi tulevaisuudessa pulahtaa omasta kotirannasta, aamukävelyllä poikkeaisit omenatarhan kautta ja paluumatkalla kotiin kulkisit tunnelmallisesti valaistun rantaraitin läpi? Kaiken lisäksi koti kuluttaisi mahdollisimman vähän energiaa ja ympäristöä?
Vaikka huviloiden aika on jo Härmälänrannassa ohi, vetää kaupunginosa nykypäivänäkin puoleensa niin nuoria, lapsiperheitä kuin ikääntyvääkin väestöä. Härmälänrannassa selvästi viihdytään, mutta miksi monet nostavat kaupunginosan Tampereen ja ehkäpä koko Suomen monipuolisimmaksi asuinalueeksi?
Listasimme viisi tähän vaikuttavaa asiaa Aamulehden artikkeliin, jonka voit lukea tästä linkistä!
Härmälänrannan suunnittelua on alusta asti ohjannut ajatus hyvän olon asumisesta. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uimaan voi pulahtaa omasta kotirannasta, eikä lumi- tai pihatöistä tarvitse turhaan huolehtia. Härmälänrannassa tavallinenkin arki on kuin lomaa – täällä käydään aamukävelyillä puistomaisemissa, upotetaan varpaat työpäivän jälkeen rantahiekkaan ja nautitaan sunnuntaibrunssit omenatarhan hedelmäpuiden katveessa. Kun uusi asuinalue valmistuu, voivat alueelle muuttaneet onnitella itseään onnistuneista kaupoista arvostetulla asuinalueella. Toista samanlaista paikkaa ei Tampereelle tule. Härmälänranta tarjoaa monipuolisia asumisen vaihtoehtoja läpi perheen elinkaaren. Kun perheen tarpeet muuttuvat, asukkaat löytävät Härmälänrannasta uuteen elämäntilanteeseensa sopivan kodin. Näin läheiset ystävyys- ja naapuruussuhteet säilyvät. Härmälänrannalle onkin helppo menettää sydämensä – niin uudet kuin vanhatkin asukkaat ovat juurtuneet alueelle ja kokevat sen vahvasti omakseen.
Ratikkaa, eli Tampereen raitioliikennettä, suunnitellaan laajennettavaksi Tampereelta myös sen kehyskuntiin ja -kaupunkeihin. Pirkkalan raideosuus tulee tulevaisuuden suunnitelmien mukaan kulkemaan Härmälänrannan kautta, joka tuo asuinalueen yhä lähemmäs Tampereen keskustaa ja muita kaavaillun radan varrella olevia alueita. Voit siis nauttia Härmälänrannan asuinalueen luonnonläheisyydestä ja kuitenkin olla lyhyen raitiovaunumatkan päässä kaupungin palveluista. Lue lisää Tampereen raitiotiestä ja tutustu sen reittisuunnitelmiin Tampereen Ratikan verkkosivuilla.
Visualisointikuva Tampereen Ratikasta. Kuva: Tampereen Raitiotie Oy
Härmälänrannan läheisestä naapurista Partolasta on kasvanut viime vuosien aikana merkittävä kauppakeskittymä, joka lukeutuu tätä nykyä yhteen Tampereen monipuolisimmista ostostelupaikoista. Samalla kauppareissulla voi asioida suurissa tavarataloissa, rautakaupassa ja autohuollossa. Kodikkaasta kauppakeskus Veskasta löytyy kaikki tarpeellinen aina muodista lemmikkitarvikkeisiin.
Härmälänrannan omat lähipalvelut ovat myös kehittyneet rakentamisen edetessä. Läheltä löytyy arjen palveluita muun muassa alueen oma lähikauppa, kukkakauppa ja kortteliravintola Härlem.
Skanska Kodit ja Ulkopakopeli.com toteuttivat Tampereen Härmälänrannan alueelle ulkopakopelin kesällä 2024. Pelaajat tutustuvat alueella kierrellessään edelleen rakentuvaan Härmälänrantaan; pelin tavoitteena on tutustuttaa ihmisiä luonnonläheiseen alueeseen ja sen mielenkiintoiseen historiaan.
Peli on kaikkien pelattavissa omalla älypuhelimella, Ulkopakopeli-sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta maksutta. Peli kestää 1,5 tuntia ja kävelymatkaa kertyy pelin aikana noin 2,6 kilometriä. Peliä suositellaan yli 12-vuotiaille, nuorille yhdessä aikuisten kanssa.
Alueella on aktiivinen asukasyhteisö, joka on perustanut myös Härmälänrannan asukasyhdistyksen. Yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia alueen asukkaille ja se toimii myös asukkaiden yhteisenä linkkinä kaupungin toimintoihin.
Yhteisöllisen tunnelman lisäksi Härmälänrannassa nautitaan ulkoilusta kaupungin parhaissa puitteissa. Luonnonkaunis Härmälänsaari ja Pyhäjärven rannan puistoalueet tarjoavat alueen asukkaille monia ulkoilumahdollisuuksia. Härmälänsaaresta löytyy luonnonmukaisia polkuja, jotka houkuttelevat kävelijöitä, retkeilijöitä ja koiranulkoiluttajia. Rantapuistojen läpi ja rantoja myötäileviä ulkoiluväyliä pitkin Härmälänrannasta on helppo liikkua kävellen ja polkupyörällä aina Hatanpään Kartanolle, arboretumiin ja edelleen keskustaan asti. Ulkoiluväylä ulottuu koko Pyhäjärven ympäri.
Härmälänranta on luonnonläheinen alue, jolla on paljon erilaisia puistoalueita ja oleskelupaikkoja. Lapset ja aktiiviset aikuiset viihtyvät Samiveturinpuistossa, kun taas hiljaisuutta ja rauhaa rakastavat asukkaat pitävät Pyhäjärven rannan tuntumassa olevasta omenatarhasta. Kävelymatkan päästä löytyvät myös muun muassa Aaretti Niemisen puisto ja Härmäläntalonpuisto.
Härmälänrannan länsireunalle levittäytyy laaja Härmälänojanpuisto, jonka halki virtaa kasvillisuuden kehystämä, Pyhäjärveen laskeva pikkupuro. Luonnonkaunis virkistysalue on naapuritaloille kuin toinen kotipiha, missä on mukava käydä aamulenkillä, piknikillä tai vaikka luontoa valokuvaamassa. Harva kaupunkilainen voi nauttia vastaavanlaisista maisemista ja toteuttaa luontoharrastuksiaan näin lähellä kotia.
Tampereen kaupungin yhteiskäyttöpyörät ovat käytettävissä myös Härmälänrannassa, jossa kevyen liikenteen reitit ovat kuin tehdyt pyöräilyyn. Hyppää siis oman tai Nyssen tarjoaman pyörän selkään ja lähde kauppareissulle, kahville tai vaikka ystävää tapaamaan. Kaupunkipyörät tarjoavat nopean tavan liikkua niin vapaa-ajalla kuin työ- ja asiointimatkoillakin. Pyörät löydät kaupunkipyöräasemilta, joita Härmälärannassa on kaksi. Käyttöä varten tarvitaan Tampereen kaupunkipyörät -sovellus, jolla rekisteröidytään kaupunkipyörien käyttäjäksi ja jolla maksetaan pyörän käytöstä. Lue kaupunkipyöristä lisää Nyssen sivuilta.
Nykyinen Härmälä oli 1500-luvulla Hatanpään takamaata, eläinten laidunmaana toiminutta kosteaa aluetta. Kevätaamuina kuurainen härmä säilyi pitkään kosteiden järvenrantapeltojen pinnalla. Alueen nimistön on otaksuttu saaneen siitä alkunsa.
Tänään Härmälänranta näyttäytyy nykyaikaisena kaupunginosana. Paikkana sillä on kuitenkin pitkä historia. Alueen eri vaiheista saa vihjeitä lukemalla vaikkapa katuosoitteita. Seudulta löytyy niin teollisuuteen kuin huviloihinkin viittaavia katuja. Puihin ja pensaisiin liittyvät nimet taas kertovat Härmälänrannan olleen aina vehreä ja virkistävä alue järven rannalla.
Kiinnostuitko alueen menneisyydestä? Käy katsomassa Härmälänrannan historian välähdyksiä YouTubesta.
Härmälänrannan suunnittelussa ei ole tyydytty keskinkertaisuuksiin, vaan haettu parhaita ratkaisuja ympäri Eurooppaa.
Kolme askelmaa kestävälle polulle:
1. Ekotehokas rakentaminen. Uudet asuinalueet ja niihin liittyvät palvelut voidaan suunnitella alusta asti energiaviisaiksi.
2. Kaupunkimaisuus. Hyvin suunnitellussa kaupungissa pääsee melkein minne tahansa kävellen tai pyörällä.
3. Yhteistyö. Tampere ja Pirkkala tekevät tiivistä yhteistyötä palvelujen ja joukkoliikenteen suunnittelussa.
Skanska on rakentanut Tampereen uutta kaupunginosaa Härmälänrantaa vuodesta 2006. Syyskuussa 2020 järjestetty Härmälänrannan innovaatiopäivä kokosi asukkaita ja useita yritysedustajia paikalle kuulemaan alueen palveluista sekä ideoimaan yhdessä tulevaa kehitystä. Uusia energiatehokkaita ratkaisuja kehitettiin esimerkiksi As. Oy Tampereen Härmälänrannan Sampoon.
Tampereen Stardust-projektissa kehitettiin vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ICT-ratkaisuja mm. sähköisen liikenteen, älykkään ulkovalaistuksen, kiinteistöjen lämmön kysyntäjouston sekä uusien asuinalueiden energiantuotannon teemoista. Tampereella projektia toteuttivat Tampereen kaupunki, VTT, Tampereen Sähkölaitos, Skanska, Enermix ja Aurinkotekno.
As. Oy Tampereen Härmälänrannan Sampossa tutkitaan tekniikoita, joilla saadaan vähennettyä asumisen hiilidioksidipäästöjä. Sampon katolle on asennettu aurinkopaneeleja, joista kerättyä energiaa hyödynnetään esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmässä, hisseissä sekä rakennuksen valaistuksessa. Ilmanvaihtojärjestelmä sisältää tuloilman viilennyksen ja koneessa on lämmön talteenotto.