Rento, rakastettava Munkkiniemi

Mikä Helsingin Munkkiniemessä vetoaa? Kuljimme kierroksen arvostetussa kaupunginosassa ja piipahdimme pidetyissä paikoissa.

Teksti Maria Rautio Kuvat Pauliina Salonen Piirros John Salinero/px8

Helsingin läntisellä rannalla sijaitseva Munkkiniemi on asuinalue, jonne moni  mielellään muuttaisi. Paikan houkutus on helppo ymmärtää. Yli 17 000 asukkaan kaupunginosassa on kylämäistä tunnelmaa, merellisyyttä ja viihtyisiä puistoalueita.  Aluetta elävöittävät myös kotoisat kahvilat, ravintolat ja erikoisliikkeet. Kun yhtälöön lisätään 20 minuutin ratikkamatka kantakaupungin vilinään, koossa ovat kaikki ainekset hyvään asumiseen.

Maaseudusta kaupungiksi

Munkkiniemen nimi juontaa vanhasta ruotsinkielisestä paikannimestä Munknäs. Vaikka nimi viittaakin luostariin, sellaista ei alueelta löydy. Sen sijaan nimi liittyy Virossa 1300 - 1500 luvuilla toimineeseen sisterssiläisluostariin, jolla oli maaomistuksia Uudenmaan rannikolla. Vuonna 1428 luostari myi maaoikeudet Turun piispalle, mutta sai pitää osan tuotoista. Uumoillaan, että näihin aikoihin Munkkiniemi oli tärkeä keräilypaikka ja tuottoisa kalasatama, josta kuljetettiin saalit Tukholmaan ja Tallinnaan asti.

Vuonna 1915 Eliel Saarinen esitteli Munkkiniemi–Haaga- suunnitelman, jonka  tavoitteena oli muuttaa alue maaseudusta osaksi kaupunkirakennetta. Lopulta Saarisen suunnitelmista toteutui ainoastaan Vanhan Munkkiniemen alueen katu- ja korttelijako, rantaan rakennetut Eliel Saarisen suunnittelemat rivitalot sekä tunnetut bulevardit Munkkiniemen puistotie ja Huopalahdentie. Alue liitettiin Helsinkiin suuren alueliitoksen yhteydessä vuonna 1946.

Fiilistelyä kahviloissa ja toimivaa arkea

Munkkiniemestä löytyy palvelujen kirjo, rauhaa ja rantamaisemia. Alue kutsuu paitsi reippailemaan myös löytöretkille merkittäville paikoille: Munkkiniemen kartanoon,  Kalastajatorpalle tai Alvar Aallon kotitaloon. Munkkiniemen Puistotien lehmusten koristamalla bulevardilla voi pysähtyä ihastelemaan pikkukauppojen tarjontaa tai  istuskella kahviloissa, joissa tunnelma on kuin ulkomailla.

Asumisen arjen  joustavuuden etenkin lapsiperheiden kohdalla varmistavat koulut, päiväkodit ja leikkipuistot. Munkkivuoren Ostoskeskuksessa on monipuoliset päivittäistavarakaupat, apteekki, lääkäriasema ja hyvinvointipalvelut, ravintolat ja monta pientä erikoisliikettä.

Uutta Munkkiniemeen!

As. Oy Helsingin Rakuunanpuisto on monen asunnonetsijän toivekohde. Se on ainutlaatuinen tilaisuus löytää uusi moderni kaupunkikoti arvostetulta asuinalueelta, ratikkamatkan päässä Kolmen sepän patsaalta. Rakuunanpuisto istuu arkkitehtuuriltaan saumattomasti ympärillä avautuvaan Munkkiniemen vanhempaan rakennuskantaan. 7–9 -kerroksisen asuintalon arkkitehtuurissa yhdistyvät perinteikkäät linjat ja ilmeikkäät yksityiskohdat. Asuntokoot vaihtelevat 30,5 neliön yksiöistä 97,5 neliön neljän huoneen koteihin. Asuintalon täydentää monipuoliset yhteistilat ja monet asukkaiden arkea helpottavat ratkaisut. Autopaikat sijoittuvat autohalliin, jonne pääsee hissillä suoraan  asuinkerroksista.

Tutustu tarkemmin Rakuunanpuistoon täällä »

Ihan kotikulmilla ilahduttaa Munkkiniemen kaunis arkkitehtuuri

Hollantilaisentietä reunustava kaunis rivitalokokonaisuus vuodelta 1920 on Eliel Saarisen käsialaa. Munkkiniemen uimarannan läheisyydessä sijaitseva katu on yksi Helsingin kuvauksellisimmista paikoista. Osoite: Hollantilaisentie 12--20.

Munkan nuoriso on kautta vuosikymmenien viihtynyt Palokunnan eli ”Paltsin” kentällä. Paltsissa voi pelata muun muassa koripalloa täysimittaisella kentällä. MISSÄ? Kadetintie 2 A.

Helsingin Munkkiniemessä sijaitsee 1936 valmistunut Aino ja Alvar Aallon koti, joka valmistui vuonna 1936. Toisin kuin ylellinen Villa Mairea, se on arkkitehtipariskunnan itselleen suunnittelema intiimi työskentely- ja asuinrakennus. MISSÄ? Riihitie 20.

La Cantine tuo Munkkiniemeen tuulahduksen ranskalaista ruokakulttuuria. Missä? Laajalahdentie 17, lacantine.fi

Suuntaa Antiikkiliike Annimaan, kun haluat löytää kotiin jotain kaunista tai muuten vain ihastella menneen ajan muotokieltä. Esillä on 1700-1900-luvun huonekaluja, valaisimia ja sisustusesineitä. MISSÄ? Munkkiniemen Puistotie 16, annima.fi

Rento ja nuorekas Cafe Tarina kutsuu herkutteluhetkiin. Vuoden alussa avatusta kahvittelu- ja lounaspaikasta on nopeasti tullut yksi naapuruston suosikkeja. MISSÄ? Laajalahdentie 20.

Munkkiniemen Puistotieltä löytyy useita erikoisliikkeitä ja kahviloita

Munkkiniemen lippakioski on monen kantapaikka kesäkahvitteluun. Kahvila sijaitsee hyvällä paikalla Munkinpuiston vieressä, nelosen ratikkapysäkin läheisyydessä. MISSÄ? Laajalahdenaukio 2.