Ensivilkaisu tulevaan kotiin

Tunnelma on odottava Espoon Calibrin rakennustyömaalla. Pian asukkaat pukevat turvavarusteet ylleen ja astuvat sisään tulevaan kotiinsa.

Teksti Minna Mansikkamäki Kuvat Heli Hirvelä

Harjannostokorkeudessa oleva talo istahtaa nätisti Tapiolan kulttuurimaisemaan. Talot ovat tähden mallisia, ja tämä särmikäs muotokieli onkin herättänyt laajaa kiinnostusta.

Kristiina ja Tapani Ilmanen kiipeävät rappuja pitkin neljännen kerroksen kotiinsa. – Alun perin ihastuimme siihen, että talo on niin kaukana tavanomaisesta laatikkomaisesta rakentamisesta. Halusimme erikoisempaa, Tapani sanoo.

Vaikka  kaikki on vielä pelkkää harmaata betonia, rakennuksesta voi jo aistia kodin tunnelmaa. – Onpas täällä valoisaa! Aivan mahtavat parvekkeet, Kristiina ilahtuu. Ilmasen 88,5 neliön kolmiossa onkin peräti kaksi hulppeaa parveketta: aamukahvin voi siemailla itään päin avautuvalla terassiparvekkeella ja ilta-auringon hehkusta voi nautiskella länsiparvekkeella. Kristiinan ilmeestä näkee, että hän sisustaa jo mielessään uutta kotia. Ilmaset ovat kohdanneet tulevat naapurinsa jo aiemmissa Skanskan tilaisuuksissa. Siksi onkin täysin luontevaa käydä kurkistamassa, miltä seinän takana näyttää.

Yhdessä naapurissa ollaan jo mittanauhan kanssa pohtimassa, kuinka hyvin sohva mahtuu sille varattuun paikkaan. Toiset naapurit ihastelevat esteetöntä asumista.

Sijainti ratkaisee

Asukkaiden jutustelusta kuuluu, että Tapiola on monelle tärkeä paikka jo entuudestaan. Täällä on asuttu tai työskennelty aiemminkin. - Sijainti on juuri sopiva. Tapiolan kaikki palvelut ovat ihan vieressä ja silti luonto on lähellä, tuumaa ylimmän kerroksen tyytyväinen asukas.

Mitäs ikkunasta näkyy?

Asiakasvastaava Jaana Kantolan mukaan työmaavierailuilla on aina yhtä odottavainen tunnelma. – Periaatteessa ihmiset ovat ostaneet mustia viivoja valkoisella paperilla. He ovat aiemmin nähneet pienoismallin rakennettavasta talosta, mutta nyt he pääsevät ensimmäistä kertaa katsomaan kotinsa pohjaratkaisua ja tilankäyttöä. Erityisen tärkeitä ovat ikkunat ja sieltä avautuvat näkymät.

Työmaavierailu järjestetään kaikissa Skanska Kotien kohteissa. Yleensä se tapahtuu siinä vaiheessa, kun keittiökalusteet ja komerot on jo asennettu. Espoossa tähtitalojen poikkeuksellisen kiinnostavaa arkkitehtuuria haluttiin kuitenkin näyttää asukkaille jo aiemmin. Vierailut ovat aina suosittuja. Nytkin paikalle tuli neljä viidesosaa asukkaista, Jaana kertoo.

Tuntuu siltä, että olen tehnyt oikean päätöksen

Jarkko Aho hymyilee leveästi työmaakäynnillä. - Asuntoni näytti avaralta ja valoisalta. Iso parveke tuo kotiin lisää tilaa keväästä syksyyn. Jarkko pitää uuden kodin ostamista turvallisena.

- Sain tehdä kodistani itseni näköisen valitsemalla mieleiseni pintamateriaalit. Asunnossa ei ole mitään piileviä vikoja, joita vanhoista taloista voi löytyä.

Vierailun jälkeen Jarkko summaa todennäköisesti useammankin ajatukset: - Työmaakäynnillä tuli tunne, että olen tehnyt aivan oikean päätöksen. Mutta vielä pitää jaksaa odottaa vajaa vuosi, ennen kuin pääsee muuttamaan.

Tapiolan tähtitalot Calibri ja Franklin

Tähtitalot sijaitsevat Tapiolan sydämessä WeeGee-talon vieressä kaikkienpalveluiden lähellä.

Kun tulevan kotinsa on nähnyt vain pohjapiirustuksena, on ensimmäinen käynti työmaalla jännittävä hetki.

Asiakasvastaava Jaana Kantola toimi innokkaiden asukkaiden isäntänä.

Kristiina ja Tapani Ilmanen katsoivat jo huonekalujen paikkoja.