Vähennä, kierrätä ja säästä

Pienillä asumisen arjen teoilla on merkitystä. Kokosimme vinkkejä, jotka kannattaa huomioida päivittäin kotioloissa.

 

  • Lyhennä suihkussa käyntiä – 5 minuutin suihku kuluttaa 45 litraa vettä. Pese pyykkiä vasta kun kone on täysi. Pistä vesivuodot kuriin! Esimerkiksi vuotava WC-istuin voi kasvattaa vesilaskua 900 eurolla vuodessa.
  • Seuraamalla omaa sähkön ja veden kulutustasi voit vaikuttaa sekä ympäristöön että kustannuksiin. Kytke kodinkoneet pois päältä, kun et käytä niitä. Käytä veden kiehauttamiseen vedenkeitintä lieden sijaan.
  • Käytä keittiön jätekaapissa olevia sankoja ja taloyhtiön lajittelumahdollisuuksia jätteiden lajitteluun. Kun lajittelet kodin jätteet oikeisiin jäteastioihin, ne toimitetaan hyöty käyttöön. Jätteestä saadaan teollisuuden tai mullan raaka-aineita sekä uusioenergiaa.
  • Monet ruoat ja raakapakasteet voi laittaa kylmään uuniin. Kun hyödynnät lämpenevän uunin lämmön, kulutat 10–15 prosenttia vähemmän sähköä. Pese täysiä koneellisia ja valitse pesuohjelma astioiden likaisuuden mukaan.
  • Pudota talvella huoneen lämpötilaa 1°C verran. Voit säästää jopa 5 prosenttia energiaa. Tarkista pattereiden toiminta. Jos patterin alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, se pitää ilmata.

 Katso lisää vinkkejä täältä ja Instagramista tunnisteella #ekoteko.

Tiesitkö tämän?

Vuoden 2016 alussa voimaan astunut uusi jätelaki rajoittaa orgaanisen jätteen sijoittamista kaatopaikalle. Asetus koskee esimerkiksi tekstiilejä, biojätteitä ja palavia muoveja. Etenkin tekstiilien kohdalla moni saattaa pohtia, mikä on oikea tapa toimia. Asetusten muuttaminen ei vaikuta nykyisiin ohjeistuksiin niissä kunnissa, joissa sekajäte toimitetaan poltettavaksi jätteenpolttolaitoksiin. Näin on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Muuallakin tekstiilit saa toimittaa sekajätteiden joukkoon niin kauan kuin toisin ohjeistetaan.

Tänä vuonna on lisäksi käynnistynyt muovinkeräystoiminta. Kierrätyspisteiden ja kauppojen yhteyteen perustettuihin keräysastioihin kelpaavat muoviset elintarvikepakkaukset, muovikassit, -pussit ja -kääreet, muovipullot, kanisterit ja purkit litistettyinä sekä solumuovipakkaukset (styrox). Muovipakkausten pitää olla puhtaita ja kuivia.