Kristallin kimallusta, korkokenkien kopinaa

Puhtaan valkeat uudet pinnat ja avara pohjaratkaisu tarjoaa inspiroivat raamit sisustajalle. Tässä pohjoishelsinkiläisessä kodissa korostuvat taide, etniset vivahteet ja aurinkoinen väripaletti.

Teksti Maria Rautio Kuvat Pauliina Salonen

Muhkeassa nojatuolissa istuessani olo on lähes kuninkaallinen. Koristeelliset tyynyt, vaasit, pronssipatsaat, kullatut kynttilänjalat ja itämaiset matot lennättävät ajatukset tuhannen ja yhden yön satuihin. Tai ehkä sittenkin kuuluisan edesmenneen vaatesuunnittelijan Gianne Versacen kartanoon.

Armi ja Matti Andin kodissa Helsingin Oulunkylässä on sisustusta hiottu tarkalla silmällä. Vaikka huonekaluja ja koriste-esineitä on paljon, kokonaisuus on ylellinen ja ilmava.

Vieraat majoittuvat parvelle

Pitkän uran kiinteistövälittäjänä tehnyt Armi tietää tarkalleen mitä kodiltaan tahtoo. As. Oy Helsingin Tirlittanin ensimmäisen kerroksen ateljeemaisessa kaunottaressa kolahti 4,24 metrin huonekorkeus. Kodin keskipiste on pitkänomainen oleskelutila, jonka toisesta päästä johtaa jyrkät portaat parvelle. Katonrajaan suunniteltu tila toimii mainiosti esimerkiksi vieraiden majoittamiseen.

- Tämä oli taloyhtiön viimeinen vapaa asunto ja juuri sopivalla tavalla persoonallinen. Halusimme myös keskusta-asumisen jälkeen omaa ulkotilaa. Iso terassi on kuin pieni piha, jossa vietämme paljon aikaa kesäisin. Yläkerran parvekkeet antavat sille hyvän suojan paahteelta ja sateelta, Armi And esittelee.

Kodin toiseen päähän sijoittuvat keittiö ja makuuhuone. Pisteenä iin päälle on liukuoven taakse kätkeytyvä suuri pukeutumishuone, walk-in-closet, jossa Armin laukku- ja kenkäkokoelmat pääsevät siistiin riviin arvoiseensa paikkaan.

Elämäntapa ja nautinto

Andit ovat tottuneita remontoijia. Tähänkin kotiin he päättivät tehdä ennen muuttoa sen viimeisen silauksen, joka viestii vahvasta omasta tyylistä. Eräskin valkoinen pylväs sai kipsipäällysteellä ylvään kreikkalaisen ilmeen. Yhdestä oleskelutilan kaappirivistöstä luovuttiin, jolloin syvennykseen avautui lisää tilaa taide-esineille. Ja pukeutumishuone — se oli ennen ihan tavallinen ovellinen vaatekomero.

- Rakastan pohjaratkaisun pyörittelyä ja sisustamista. Esineitä tarttuu mukaan ulkomaanmatkoilta ja vanhojen tavaroiden liikkeistä. Kodistamme löytyy paljon myös taitelijaystäviemme teoksia. Rakkaimmat huonekalut, kuten vanha ranskalainen astiakaappi, ovat matkustaneet mukanamme kodista toiseen, Armi kertoo.

Koti, jossa viihtyvät kaikki

Andien kotiin on helppo kuvitella pimenevä ilta ja ystävät ison jykevän ruokapöydän ympärillä, kristallikruunun alla. Naurua, hyvää ruokaa ja kynttilänvaloa. Tai sitten jotain ihan muuta: lapsenlapsia juoksentelemassa terassilla tai kiipeämässä portaita pitkin parvelle. Koti huokuu elämää ja iloista energiaa. Vaikka ilta-aurinko ei tänne paista, säteet taittuvat hauskasti vastapäisen talon parvekelaseista. Valoa tulvii sisään aamusta iltaan.

- Parasta meillä on avarat tilat, korkeus, väljyys ja tavallisesta poikkeava pohjaratkaisu. Kotimme on myös ihanan huoleton: uudessa talossa ei tarvitse murehtia putki- tai julkisivuremonteista, Armi listaa.

Helppoutta arkeen tarjoavat myös taloyhtiön yhteiset tilat, johon kuuluvat pesula mankeleineen, pelihuone ja yläkerran yhteinen terassillinen saunaosasto. Nyt kun Armillakin koittaa pian eläkepäivät, Oulunkylän koti tarjoaa juuri sopivat puitteet stressivapaaseen elämään. Voi lähteä ulkomaanreissuille milloin huvittaa tai polkaista keskellä päivää pyörällä Keskuspuistoon tai Vantaanjoen varteen.

Oulunkylän kodin sisustuksen päävärit ovat musta ja keltainen. Olohuoneen jykevälle hyllykölle löytyi sopiva paikka syvennyksestä, jossa oli ennen kaapistot.

Andien kodissa on runsaasti matkoilta mukaan tarttuneita koristeesineitä ja taidetta.