Me rakennuttajana teemme osamme, jotta rakennuksessa on mahdollista elää vastuullista ja energiatehokasta elämää. Mutta millaisilla päätöksillä ja teoilla taloyhtiö voi tehostaa yhtiön ympäristövastuullisuutta?
Skanskan kohteissa ympäristövastuullisuuteen satsaaminen tarkoittaa muun muassa energian tuottamista omalla tontilla, joko maalämmöllä tai aurinkopaneeleilla; vettä säästäviä hanoja, joiden ansiosta yhden henkilön vuosittainen vedenkulutus voi olla jopa yli 6 000 litraa tavallista pienempi; jarrutusenergiaa hyödyntäviä hissejä; yhteisten tilojen liiketunnistimilla toimivia led-valaisimia ja monia muita vastuullisia ratkaisuja. Myös asukkaalla on monia vaivattomia keinoja lisätä asumisen energiatehokkuutta.
Taloyhtiö on yhtä kuin asukkaidensa summa ja yhdessä sovituilla toimintatavoilla asukkaat voivat säästää paitsi rahaa, myös luontoa. Kokosimme 6 vinkkiä, joilla taloyhtiön ympäristövastuullisuutta voi tehostaa – ja lisätä taloyhtiön yhteisöllisyyttä siinä sivussa.
Kaiken perusta on yhteinen viestintäkanava: jotta asioista voidaan sopia yhdessä, täytyy muut asukkaat tavoittaa helposti. Joillekin voi sopia asioiden läpikäyminen kerran vuodessa yhtiökokouksessa, mutta nopeammin asioita saadaan edistettyä matalan kynnyksen viestintäkanavalla. Viestintäkanavan on hyvä olla ilmainen ja sellainen, jota asukkaat käyttävät muutenkin arjessaan – tyyli on vapaa, kunhan valittu viestintätapa palvelee kaikkia asukkaita ja on tietoturvallinen.
Taloyhtiösaunaa ei kannata lämmittää, jos ei ole saunojia – eikä kuukauden saunavuorosta kannata maksaa, jos saunoo vain kerran kuussa. Saunan sähköisellä varausjärjestelmällä sauna lämpiää silloin, kun asukkaat haluavat. Sähköinen varausjärjestelmä selkeyttää myös kerhohuoneen ja muiden yhteiskäyttötilojen käyttämistä, mikäli sellainen on käytössä.
Kaikkea ei tarvitse omistaa. Esimerkiksi työkalut ja lasten pihalelut voi olla fiksumpaa hankkia taloyhtiön yhteiseen omistukseen, sillä porakonetta ei tarvitse päivittäin ja lasten mielenkiinto vanhoihin leluihin laskee iän myötä. Yhteisomistuksessa työkalut ovat kuitenkin saatavilla tarvittaessa ja jokaisen lapsiperheen ei tarvitse päivittää lasten pihaleluja iän karttuessa.
Olemme panostaneet kohteissamme järkevään jätehuoltoon asunnoissa ja taloyhtiöiden jätehuoneissa – niitä kannattaa myös hyödyntää. Yhteisten pelisääntöjen ja lajitteluvinkkien avulla yhtiön lajittelu tehostuu ja jäteastioihin saadaan mahtumaan enemmän materiaalia. Kenties huomaatte, että jäteastioiden tyhjennysväliä voi harventaa, mikä näkyy myös vastikkeessa.
Kaikki eivät tarvitse polkupyörää tai autoa päivittäin. Tai vaikka taloudesta löytyisikin jo yksi auto, saattaa ajoittain kakkosautolle ilmetä tarvetta. Polkupyörät ja autot ovat arvokkaita investointeja, joten mahdollisuutta kustannusten jakamiseen naapureiden kanssa kannattaa ehdottomasti selvittää.
Tiedätkö sinä, millainen sähkösopimus taloyhtiöllänne on? Taloyhtiön yhteiset tilat – valaistus, hissit, taloyhtiösauna, kylmäkellarit ja niin edelleen – kuluttavat rutkasti energiaa, joten sillä on väliä, mistä niiden käyttämä energia tulee.