Suomen parasta asuntosuunnittelua

Skanska Kodit sijoittui jaetulle kärkisijalle EPSI Ratingin suunnittelun laatuindeksissä. Pitkäjänteinen vastuullisuustyömme kantoi hedelmää myös tänä vuonna, Skanskan ollessa tutkimuksen ympäristötietoisin ja -vastuullisin rakennusalan yritys.

Kaikki alkaa A-luokan suunnittelusta ja merkittävimmät kulusäästöt ja vastuullisuuspäätökset tehdään jo kodin suunnitteluvaiheessa. Kaikki uudet kohteemme tavoittelevat myös Rakennustiedon ympäristöluokitusta, joka kertoo, että talo on rakennettu kestävyys ja ympäristövastuullisuus huomioiden.

Tämän ovat huomanneet myös asiakkaamme, jotka arvottivat Skanskan jaetulle kärkisijalle EPSI Ratingin suunnittelun laatuindeksissä, jossa arvioidaan muun muassa asunnon pohjaratkaisua, käytettyjen materiaalien laatua ja asunnon varustetasoa. Skanskan pisteet laatuindeksissä olivat 81,6, kun toimialan keskiarvo oli 80,2 ja toimialan heikoimmat pisteet 75,6. Myös taloyhtiön yhteisten tilojen ja pysäköinnin suunnitteluun oltiin tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä.

”Olemme tehneet paljon kehitystyötä kotiemme pohjasuunnitteluun ja vastuullisuudesta viestimiseen, joten niissä onnistuminen tuo aihetta iloon”, kommentoi Skanska Kotien myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma.

Ympäristötietoisin ja -vastuullisin

Panostuksemme ympäristökestävyyteen näkyy iloksemme myös tutkimuksen tuloksissa. Olimme tutkituista yrityksistä selkeästi ympäristötietoisin- ja vastuullisin – ja vastaajien mukaan olemme onnistuneet myös viestimään siitä.

Yli 60 % asiakkaistamme vastasi, että ympäristöystävällisyys näkyy jo nyt asunnon materiaaleissa. Aina on kuitenkin varaa petrata, ja pyrimme jatkuvasti kehittämään suunnitteluratkaisujamme ympäristö ja asukas edellä.

Huhtikuussa 2023 julkaistut Niina Ahosen suunnittelemat Skanskan uudet sisustusmallistot ovat yksi askel kohti entistä vastuullisempaa ja laadukkaampaa suunnittelua. Esimerkiksi uusien mallistojen kovapuulattia on paitsi kestävämpi kuin parketti, niin sen valmistamiseen kuluu alle kymmenesosa puuraaka-ainetta perinteiseen valmistustapaan verrattuna. Vastaavasti kylpyhuoneen puolella vettä säästävien vesikalusteiden ansiosta asukkaan vuosittainen vedenkulutus voi olla jopa yli 6 000 litraa tavallista pienempi.

Työ paremman asiakaskokemuksen eteen jatkuu

Vaikka menestyimme suunnittelun laatuindeksissä ja ympäristövastuullisuudessa, Skanskan keskimääräinen sijoitus laski hieman edellisestä vuodesta. Esimerkiksi asiakastyytyväisyytemme laski hienoisesti, mikä oli valtava pettymys.

”Asiakkaalle omistautuminen on yksi keskeisistä arvoistamme, joten tutkimuksen kokonaistulos on luonnollisesti meille iso pettymys ja suhtaudumme siihen erittäin nöyrästi ja vakavasti. Edellisvuoden tapaan tuloksissamme näkyi paljon kohdekohtaista vaihtelua: "Osassa kohteissamme olimme onnistuneet erittäin hienosti ja osassa palvelulupauksemme ei ole valitettavasti täyttynyt”, Kuosma toteaa. ”EPSI Ratingin tutkimustulokset tuovat meille arvokasta dataa, jonka pohjalta jatkamme asiakaskokemuksen kehittämistä tavoittelemallemme tasolle.”

EPSI Rating

EPSI Rating on Pohjoismaiden johtava riippumaton yhtiö eri toimialojen yritysten asiakastyytyväisyyden tutkimisessa ja mittaamisessa. Rakennusalan jäsenyrityksille suunnatun tutkimuksen teetti jo seitsemättä kertaa Rakennusteollisuus RT.