Miltä tulevaisuuden asuminen näyttää? Tätä pohditaan Metropolian Myllypuron kampuksella. SmartLab on Skanskan, ABB:n ja Metropolian asumista palvelevan teknologian kehittämisen ja testauksen tila. Käytännössä SmartLab on kevytrakenteinen kaksio, joka on varusteltu erilaisella tekniikalla.
SmartLab toimii koealustana matkallamme kohti sujuvampaa arkea, ekologisempaa asumista ja lisääntynyttä hyvinvointia. Siellä tehtävän testauksen avulla pyritään lisäämään asumisen mukavuutta, turvallisuutta ja taloudellisuutta – sanalla sanoen huolettomuutta.
Vuonna 2021 valmistunut SmartLab on oma ekosysteeminsä Metropolian kampuksen sisällä: kellarikerroksessa tuotetaan energiaa biopolttoaineilla ja omilla maalämpökaivoilla, katolla energiaa otetaan auringosta aurinkopaneeleilla ja aurinkokeräimillä, jotka mahdollistavat myös viilennysenergian tuottamisen auringon lämpöenergiasta.
Älykästä automatisointia
Älykotiominaisuuksiemme keskeinen periaate on, että koti on asumista, ei käyttöä varten. Kotiemme älykkäät ominaisuudet on valittu siten, että ne eivät vaadi asukkaalta ponnisteluja ja ovat arjessa merkityksellisiä – eivät irrallisia teknologisia ominaisuuksia.
Tämä näkyy myös SmartLabin automaatioratkaisuissa. Jokainen tuotantoon edennyt ratkaisu tekee asumisesta huolettomampaa, ilman ylimääräistä säätöä.
Oiva esimerkki asumismukavuutta edistävästä automaatiosta on kotona/poissa-asetus, joka on jo käytössä joissakin kohteissamme ilmanvaihdon ja sähköpisteiden osalta. Kotoa poissa ollessa ilmanvaihto toimii pienemmällä teholla ja päinvastoin. Vastaavasti sähköt katkaistaan esimerkiksi keittiön välitilan pistorasioista poissa-asetuksella.
SmartLabissa kotona/poissa-asetukselle voidaan asettaa muitakin toiminnallisuuksia, mm.:
Käyttökelpoisimmat ideat ja ratkaisut valikoituvat testauksen pohjalta osaksi tulevia kohteitamme.
Myllypuron testiasunnon eteen on asennettu myös paikallinen sääasema ja “keinoaurinko”, jolla jäljitellään auringonpaistetta. Näin on mahdollista toteuttaa automatisoituja aurinkosuojaratkaisuja, jotka lisäävät asumismukavuutta ja säästävät viilennys-, valaistus- ja lämmitysenergiaa. Myös SmartLabin ulkoisista tietolähteistä tuodun sääennustedatan perusteella säädetään ennakoivasti lämmitystä ja viilennystä – ajan myötä järjestelmää voidaan opettaa myös ennakoivaan itsesäätelyyn tekoälyä hyödyntäen. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kodin olosuhteita voitaisiin automatisoida sekä sääennusteen että vallitsevan sään perusteella.
Kotien käyttöliittymät moninaistuvat
Useimmat meistä asuvat kodeissa, joissa asioita, kuten valaistusta, kodinkoneita, ja kulunhallintaa ohjaillaan konkreettisilla esineillä: kytkimillä, nappuloilla, avaimilla. Tulevaisuudessa asuntojen käyttöliittymät moninaistuvat, kun ääniohjaus, liiketunnistimet, asukkaan asettamat tilanneohjaukset ja puhelinsovellukset arkipäiväistyvät.
Myllypuron testikotiin voi asettaa eri tiloja vaikkapa valoille, verhoille ja ilmanvaihdolle, jotka kytkeytyvät napinpainalluksella – tai puheella. Onhan valaistuksen tarve sidoksissa kodin kulloiseenkin käyttötarkoitukseen ja vaihtelee, esimerkiksi jos tarkoituksena on tehdä töitä tai katsoa elokuvaa.
Innovaatiot tekevät asumisesta entistä energiatehokkaampaa
Asumisen energiatehokkuuden parantaminen on yksi suurimmista tavoitteistamme, sillä asuminen muodostaa keskimäärin 25 % kotitalouksien kaikista päästöistä.
Uusien kohteidemme katoille on asennettu jo vuosia aurinkopaneeleja, jotka tuottavat energiaa taloyhtiön yhteisiin tarpeisiin. Metropolian kampuksen katolta löytyvät myös aurinkokeräimet, jotka varastoivat auringon lämpöenergiaa veteen. Näin rakennukselle saadaan päästötöntä lämmintä käyttövettä, ja tulevaisuudessa myös viilennystä.
Kiinnostava testauskohde on myös ilmanvaihdon automaattinen optimointi sähköntuotannon mukaan. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi ilmanvaihdon optimointia tuulisuuden tai auringonpaisteen mukaan – kun tuuli- tai aurinkovoiman tuotto on korkea, ilmanvaihto toimii tehokkaammin, ja tuoton ollessa matalampi myös ilmanvaihtoa pienennetään – luonnollisesti ilmanlaadusta tinkimättä.
Haluatko kuulla lisää asumisen tulevaisuudesta? Tilaa uutiskirjeemme tai ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.