Lajitteluilo löytyy arjen rutiineista

Lajittelu pienentää taloyhtiön ilmastokuormaa ja yhtiövastiketta. Lajittelun voi aloittaa pienestä ja ottaa hiljalleen osaksi arkea.

Lajittelu säästää luonnonvaroja ja tuo selvää säästöä taloyhtiölle. Esimerkiksi sekajäte on Helsingissä lähes kaksi kertaa muita jätelajeja kalliimpi, joten lajitteluun kannattaa panostaa.

Hyvä lajittelu alkaa rutiineista, ja rutiineille pitää luoda toimivat puitteet. Skanskan kodeissa lajittelu huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa ja keittiön jätevaunusta löytyy tilaa useammalle kierrätysastialle. Jos omassa kodissasi kierrätys kinnaa tilanpuutteeseen, kannattaa kotiin hankkia monikäyttöisiä kierrätysastioita. Miltä kuulostaisi esimerkiksi eteisen sivupöytä, joka toimii myös lehtiroskiksena?

"Hyvä lajittelu alkaa rutiineista, ja rutiineille pitää luoda toimivat puitteet."

Kun puitteet lajittelulle ovat kunnossa, ei tarvitse enää kuin lajitella. Pian huomaatkin, että lajittelu tapahtuu itsestään, sen suurempia ajattelematta. Tästä ei vastuullinen elämäntapa enää helpotu.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Myös kodin ulkopuoliset puitteet lajittelulle ovat tärkeitä lajittelun sujuvuuden kannalta. Vanhoissa taloyhtiössä tai omakotitaloissa jätehuone on suunniteltu rakennusajan standardien mukaan. Jätehuoneissa ei siis välttämättä ole tilaa erillisille sekajäte-, paperinkeräys-, kartonki-, muovi-, pienmetalli-, biojäte- tai lasiastioille, tai jäteastiat eivät ole riittävän suuria.

"Paras lopputulos lompakon ja ympäristön kannalta saadaan, kun lajittelu hoituu omalla kotipihalla."

Yleiset kierrätyspisteet taas sijaitsevat usein automarkettien tai teiden varsilla, ja ovat täten saavutettavissa vain autolla. Autottomalla ihmiselle nämä eivät ole vaihtoehto, eikä jätteiden kuskaaminen omalla autolla kilometrien päähän muutenkaan kuulosta tarkoituksenmukaiselta. Paras lopputulos lompakon ja ympäristön kannalta saadaan, kun lajittelu hoituu omalla kotipihalla. Tämän päivän uudiskohteissa toimiva jätehuolto on huomioitu jo rakennusvaiheessa, joten jätteiden lajittelu ei vaadi ylimääräisiä ponnistuksia asukkaalta.

"Jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa taloyhtiön kuluihin lajittelemalla ja pakkaamalla lajittelemansa jätteet fiksusti."

Toimiva jätepiste mahdollistaa tehokkaan lajittelun. Yhtä tärkeässä asemassa on asukkaiden oma toiminta. Jäteastioiden tyhjentämisestä maksetaan tyhjennyskertojen, ei painon, mukaan. Jos jäteastiat ovat jatkuvasti täynnä, joudutaan tyhjennysväliä tiivistämään, mikä lisää taloyhtiön kuluja. Jokainen asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa taloyhtiön kuluihin lajittelemalla ja pakkaamalla lajittelemansa jätteet fiksusti, esimerkiksi litistämällä pahvilaatikot. Lisäksi siisti jätehuone, jossa astiat eivät pursuile, tekee lajittelusta mukavampaa.