Rakennustiedon ympäristöluokitus takaa paremman asumisviihtyvyyden

Rakennustiedon ympäristöluokituksen ansainnut koti on oiva valinta. Se takaa, että kodissa mahdollisuus vastuulliseen ja hyvään asumiseen on huomioitu suunnittelu- ja rakennusprosessin jokaisessa vaiheessa.

RTS-ympäristöluokitus hero-kuva

Puolueeton auditointi

Rakennustiedon ympäristöluokitus on suomalainen rakennusalan ympäristöluokitus, joka perustuu eurooppalaisiin standardeihin. Se myönnetään valmiille rakennukselle kolmannen osapuolen puolueettomaan auditoinnin jälkeen, jos rakennuksen todetaan täyttävän vaadittavat ehdot. Rakennustiedon ympäristöluokitus kertoo, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu kestävästi, ympäristövastuullisesti ja Suomen olosuhteet huomioiden.

Asunnon ostajalle luokitus takaa, että rakennuksessa toteutuvat tarkkojen kriteerien mukaan ainakin seuraavat tekijät:

  • Hyvä sisäilma
  • Tehokas kosteudenhallinta rakentamisen aikana
  • Energiatehokkuus


Skanskan kohteissa ympäristöluokituksen edellytyksenä oleva auditointi tehdään kahdesti, suunnittelu- ja rakennusvaiheissa. Tavoittelemme ympäristöluokitusta kaikille uusille asuinkerrostaloillemme.

Tutustu tarkemmin Rakennustiedon ympäristöluokitukseen.

 

Millainen on Rakennustiedon ympäristöluokituksen saanut kohde?

Hyvä esimerkki ympäristöluokituksen vaikutuksesta on Tampereen Ranta-Tampellan Kaplan, joka on Skanskan ensimmäinen Rakennustiedon ympäristöluokituksen saanut kohde ja Suomen ensimmäinen asuinkerrostalo, jolla on Rakennustiedon ympäristöluokitus.

  • Kaplanin vesikattotyöt tehtiin huputettuna sateelta suojassa. Työmaan kosteusteknisten riskien hallinta ehkäisee myöhempiä kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia.
  • Kaplanin materiaaleissa on huomioitu kestävyys. Esimerkiksi pihan pintamateriaalina on maatiili, julkisivumateriaalina tiili ja pihan terassirakenteet ovat puukomposiittia.
  • Katon aurinkopaneelien tuottamaa energiaa hyödynnetään talon yleisissä tiloissa ja järjestelmissä, kuten hisseissä, talotekniikassa ja valaistuksessa.
  • Energiankulutustaan voi seurata reaaliaikaisesti asunnon Smart-paneelista tai etänä netin kautta.
  • Asuntojen jokaisen makuuhuoneen ja oleskelutilan lämpötilaa voi säätää huonekohtaisesti ympäri vuoden.
  • Merkittävästi energiaa käyttävät järjestelmät on toteutettu energiatehokkaasti ja ympäristövaikutukset huomioiden esimerkiksi käyttämällä led-valaisimia.
  • Asuinympäristössä on huomioitu turvallinen kävely ja pyöräily. Taloyhtiöstä löytyy pyörien huoltopiste, tilavat säilytystilat, pyöränpesupiste ja sujuvat kulkureitit pyörävarastosta ulos.

Tutustu Skanskan Rakennustiedon ympäristöluokituksen saaneisiin kohteisiin

Rakensimme ensimmäiset Rakennustiedon ympäristöluokituskohteet jo vuonna 2018. Kaikki uudet kohteemme tavoittelevat Rakennustiedon ympäristöluokitusta. Tutustu Skanskan aiemmin valmistuneisiin Rakennustiedon ympäristöluokituskohteisiin Rakennustiedon hankegalleriassa.

Hankegalleriaan »

Usein kysytyt kysymykset Rakennustiedon ympäristöluokituksesta

Mitä ympäristöluokitus kertoo asunnonostajalle?

Ympäristöluokitus kertoo, että talo on rakennettu ympäristö ja tulevaisuus huomioiden. Luokituksen saanut talo täyttää todistettavasti korkeat kriteerit muun muassa sisäilman ja energiatehokkuuden osalta. Kriteerien täyttymisen on arvioinut puolueeton kolmas osapuoli. Ostajalle tämä tarkoittaa paitsi parempaa asumisviihtyvyyttä myös asumisen alhaisempia kokonaiskustannuksia.

Miten Rakennustiedon ympäristöluokitus eroaa Joutsenmerkistä?

Joutsenmerkki pohjautuu pohjoismaisiin kriteereihin ja painottuu ennen kaikkea rakentamisessa käytettyihin kemikaaleihin. Rakennustiedon ympäristöluokitus on suomalainen luokitus, joka todentaa koko rakennusprosessin aikaiset ympäristövastuulliset menetelmät ja materiaalivalinnat Joutsenmerkkiä kokonaisvaltaisemmin.

Onko Rakennustiedon ympäristöluokitus käytössä muilla toimijoilla Suomessa?

Kyllä. Ympäristöluokitus on valittu työkaluksi muun muassa useaan julkisen rakentamisen projektiin.