Omia ympäristövaikutuksiaan pohtivalle taloyhtiön yhteiset aurinkopaneelit ovat vaivaton tapa painaa omia asumisen päästöjä alas. Aurinko on ilmainen energianlähde, josta ei virta lopu, ja taloyhtiöön kerran asennetut aurinkopaneelit tuottavat puhdasta ja ilmaista energiaa asukkaiden yhteisiin tarpeisiin vuosikymmeniksi.
Taloyhtiön aurinkopaneelit hyödyttävät yhtiötä läpi vuoden ja pitävät energiat katossa. Tuotettua sähköä käytetään juuri siihen, mihin sitä sillä hetkellä tarvitaan: rapun valaistukseen, hisseihin, ilmanvaihtoon, taloyhtiösaunaan ja niin edelleen.
Asukkaille aurinkopaneelit näkyvät pienempänä yhtiövastikkeena. Lisäksi rakennukseen asennetut aurinkopaneelit vähentävät ostoenergian tarvetta ja parantavat rakennuksen E-lukua – mikä näkyy luonnollisesti asunnon jälleenmyyntiarvossa.
Äkkiseltään voisi ajatella, ettei täällä Pohjolan perukoilla kannata tuottaa aurinkosähköä. Todellisuudessa Suomen viileä ilmasto on kuitenkin suotuisa aurinkoenergian tuotannolle, sillä liian kuuma lämpötila laskee paneelien tuottoa. Aurinkoenergian vuosittainen tuotanto onkin Suomessa suurin piirtein sama kuin Pohjois-Saksassa.
Monen mielestä aurinko saisi porottaa täydeltä taivaalta Suomessakin useammin. Pilvinen sää saattaa haitata mielenmaisemaa, mutta ei estä aurinkopaneeleja tuottamasta energiaa, sillä aurinkopaneelit keräävät auringon säteilyä, joka läpäisee myös pilvet. Toki auringon paistaessa kirkkaana aurinkopaneelin tuotto paranee, ja kevättalvella, kun lumet ovat vielä maassa, tuotanto tehostuu entisestään auringonsäteiden heijastuessa takaisin lumen pinnasta.
Asuminen aiheuttaa noin viidenneksen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Jossain on kuitenkin pakko asua, joten uudesta kodista haaveilevan kannattaa tarkastella myös rakennuksen aiheuttamaa ilmastokuormaa.
Rakennuksen vastuullisuus syntyy pienistä – ja vähän suuremmistakin – tekijöistä. Skanska Kotien kohteisiin asennetut aurinkopaneelit tuottavat taloyhtiölle keskimäärin 10 930 kWh säästöä vuodessa. Se vastaa noin seitsemän kerrostaloyksiön vuosittaista sähkönkulutusta, ja tarkoittaa osakkaille pienempää vastiketta ja vastuullisempaa asumista.