Kangas: keskellä kaupunkia, kehitystä ja elämää

Jyväskylän Kangas on entiselle tehdasalueelle Tourujoen kainaloon rakentuva ekologinen ja luova kaupunginosa, joka sijaitsee kävelyetäisyydellä kaupunkikeskustasta. Asukkaita Kankaalla on vuonna 2030 noin 5000. Kangas sijaitsee noin kilometrin päässä Jyväskylän ydinkeskustasta ja pyörällä matkan taittaa 5 minuutissa. Lue lisää Kankaasta ja ihastu sen kulttuuriin ja modernin asumisen ratkaisuihin!

Vanhan paperitehtaan ympärille

Kankaan ainutlaatuinen tehdasalue herää uudelleen eloon seuraavan viidentoista vuoden aikana. Kangas sijaitsee keskustan koillispuolella, Tourulan ja Taulumäen välissä. Lännen puolelta aluetta rajaa Tourujoki, jonka toisella rannalla on Tourujoen luonnonsuojelualue. Pyörällä tai kävellen kilometrin matka keskustaan taittuu muutamassa minuutissa. Historiallisen alueen keskelle jää vanha paperitehdasrakennus kanavarakenteineen. Suojeltu piippu jää entisöitynä maamerkiksi luonnonsuojelualueen puoleiselle reunalle. Kankaalle tulee kodit 5000 asukkaalle ja noin 2100 työpaikkaa.

Kankaan alue noudattaa ainutlaatuista filosfiaa vihreänä asuinalueena. Lue lisää Kankaan alueesta, ajankohtaisista asioista sekä tutustu Tourujoen alueen suunnitelmiin Jyväskylän kaupungin sivuilta tästä linkistä!

Vanha paperitehdas tulee toimimaan Kankaan toiminnallisena sydämenä, josta löytyy lähipalveluita, työpaikkoja ja vähäisessä määrin asumista. Vanhan paperitehtaan siipiosa on uudistettu koulutus- ja toimistotiloiksi, ja osa Jyväskylän ammattiopiston, Jyväskylän aikuisopiston ja Humanistisen ammattikorkeakoulun toiminnoista muutti Luovalle kampukselle vuoden 2016 alussa.

Katso Kankaan YouTube-kanavalta kuinka alueen historia näkyy uudella asuinalueella!

Vehreyttä ja viljelyä

Tourujoen rannan rehevyys luo voimakkaan vastapainon Kankaan tehtaiden rakennetulle ympäristölle. Jokilaakso on monin tavoin luonnonoloiltaan arvokas ja on osin rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Tourujoki sitä reunustavine viheralueineen muodostaa hyvin merkittävän osan Jyväskylän keskustaa ympäröivästä viheralueiden ketjusta.

Jyväskylän kaupunki on luovuttanut Valkoisen talon metsänpuoleisen parkkipaikan Kankaan puutarhalle kaupunkiviljelyalueeksi. Kankaan puutarha on yhteisöllinen laari- ja säkkiviljelytarha. Kankaan puutarhan takana on 2012 perustettu mehiläistarha. Cityhunajan pikantti maku syntyy lähialueen puutarhojen ja puistojen kasveista: lehmuksesta, vaahterasta, valkoapilasta ja puutarhamarjoista.

Prosenttikulttuuria!

Kankaalle toteutetaan taidetta ja tapahtumia prosenttiperiaatteella, jonka tavoitteena on vahvistaa Kankaan identiteettiä sekä lisätä asukkaiden ja toimijoiden yhteisöllisyyttä. Taidetta voidaan toteuttaa yleisille alueille, kortteleiden yhteisille alueille ja yksittäisiin kiinteistöihin. Prosenttikulttuuri näkyy Kankaalla pysyvinä ja väliaikaisina taideteoksina sekä monipuolisena ja inspiroivana kulttuuritoimintana, joka elävöittää ja piristää aluetta.

Lue Kodit-lehden artikkeli prosenttikulttuurista »

Kankaan Palvelu Oy on asukkaita varten

Kankaan Palvelu Oy on Kankaan alueen palveluyhtiö, jonka tehtävänä on rakennuttaa, hallinnoida ja ylläpitää Kankaan alueen asuin- ja muiden kiinteistöjen yhteispiha-alueita, jätehuoltoa ja alueportaalia. Lisäksi yhtiö vastaa Kankaan prosenttikulttuurista.

Kankaalla pihat toteutetaan yhteispihoina ja jätehuolto ja pysäköinti toteutetaan keskitetysti. Kankaan alueportaalin tavoite on tukea Kankaan asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden välistä vuorovaikutusta ja viestintää. Se tarjoaa ajankohtaista tietoa alueen palveluista ja tapahtumista.

Kankaan ensimmäinen pysäköintitalo P-Pergamentti sijaitsee osoitteessa Paperitehtaankatu 3. Pysäköintilaitokseen on ostettavissa erilaisia pysäköintikortteja, katso tarkemmat tiedot Jyväs-Parkki Oy:n sivuilta. Jokainen pysäköintiruutu on varustettu lämmityspistokkeella sekä sähköauton ns. hitaan lataamisen pistokkeella. Kankaalla vierailevat voivat myös pysäköidä autonsa P-Pergamentissa.

Kirjastoauto Aino pysähtyy myös Kankaalla.

Taloyhtiöt