Tampereen huipulla ennen ja nyt

Tampereen keskustassa, Itsenäisyydenkadun ja Murtokadun kulmassa, on tällä hetkellä suuri kuoppa. Parin vuoden päästä paikalla komeilee Tampereen korkein asuinrakennus, Luminary-tornitalo. Vielä vuosi sitten katukuvaa hallitsi kuitenkin ”Tammelan musta helmi”, legendaarinen opiskelija-asuntola Rasti. Asuntolan monitoimimiehenä toiminut Matti Mäkelä raottaa Rastin värikästä historiaa.

Teksti Emilia Mikola / Okimo Clinic Kuvat Visualisointi, Tietoa Finland Oy, E.m. Staf / Vapriikin kuva-arkisto

– Rasti on satojen tarinoiden talo, aloittaa Insinöörioppilastalon palveluksessa 44 vuotta eri tehtävissä toiminut Matti Mäkelä tarinansa. Rasti tunnettiin hyvin tamperelaisten keskuudessa. Se rakennettiin Tampereen teknillisen opiston insinöörioppilaiden eli ”tekulaisten” opiskelija-asuntolaksi vuonna 1961. Aluksi nimenä oli Kesähotelli Rasti, sillä rakennus toimi 1980-luvulle asti kesäisin hotellina.

Rasti rakennettiin Tampereen keskustaan Tammelan silloiseen puutalokaupunginosaan. Alueen suurin, tumma rakennus oli aikansa maamerkki, ja sitä kutsuttiinkin ”Tammelan mustaksi helmeksi”. Asuntolassa oli kymmenen kerrosta ja 110 asuntoa.

– Rastista oltaisiin haluttu tehdä jopa yli 10-kerroksinen, mutta Tammelan puutaloalueelle ei oikein tornitaloa sopinut sinä aikana rakentaa, Matti muistelee. Menikin lähes 60 vuotta, ennen kuin ensimmäistä torniasuintaloa alettiin rakentaa Tampereelle. 21-kerroksinen Tampereen Luminary valmistuu Rastin tontille vuonna 2019. 

Vaikka Rastista ei tullut varsinaista tornitaloa, aloitti se Tammelan kaupunginosan kehityksen puutaloalueesta kohti kerrostaloasumista. Kuten Rasti aikanaan, myös Luminary on oman aikansa arkkitehtuurinen edelläkävijä – Tampereen ensimmäinen asuinkäyttöön rakennettava tornitalo. 

Keskustan sykettä ja huikeita näkymiä

Rasti oli tekulaisten keskuudessa haluttu asuinpaikka, sijaitsihan se ihan kaupungin ytimessä. Yksi parhaista asioista Rastissa oli asukkaiden mielestä ylimmän, 10. kerroksen saunatilat. Niitä olisivat halunneet vuokrata myös ulkopuoliset. Eikä ihme – saunasta oli aikoinaan kenties Tampereen parhaimmat näkymät kahdelle järvelle.

Myös samalle paikalle rakentuva Luminary tulee häikäisemään näkymillään. Kuten Rastin saunatiloista, myös osasta Luminaryn asunnoista voi tulevaisuudessa katsella kaupunkinäkymää suoraan kylpyammeesta. 

Yhteisöllistä elämää

Elämä Rastissa oli hyvin yhteisöllistä. Rastin valmistuessa kaksi asukasta jakoivat aina yhden huoneen. Jokaisesta kerroksesta löytyi neljä vessaa, yhteiskeittiö sekä yhteinen suihkutila. Vuonna 1988 asunnot remontoitiin yksiöiksi ja niihin lisättiin pieni keittiö, suihku ja vessa. Yhteisöllisyys syntyi myös siitä, että Tekun eri kerhoilla oli Rastissa omat kerrokset.  

– Kerhot saivat valita, ketkä pääsivät asumaan Rastiin. Mitä aktiivisempi oli jossain kerhossa, sitä paremmalta paikalta asunnon todennäköisesti sai. Oppilaskunnat aktiivit pääsivät yläkertaan ja jokaisen kerhon puheenjohtajalla oli mahdollisuus valita asunto itselleen Rastista, Matti kertoo. 

Kaikenlaisia pikku jäyniäkin Rastissa keksittiin.  – Yhtenä vuonna Tampereen kaupunki oli uusinut keskustaan kadun varteen lehmuksia. Eräänä aamuna Rastin huoltomies tuli minulta kysymään, että mitäs nyt tehdään, kun tuolla yläkerrassa on 7-metrinen puu. Pojat olivat vetäneet lehmuksen köysien avulla parvekkeen kautta 10. kerrokseen, Matti kertoo. 

Uudessa Luminaryssa tuskin törmää opiskelijajäyniin, mutta yhteisöllisyyteen panostetaan vahvasti. Kaksiosaiseen Luminary-talojen kokonaisuuteen tulee asukkaiden yhteiskäyttöön suojaisa ja avara sisäpiha, yhteinen aulatila sekä viihtyisä oleskeluterassi rakennuksia yhdistävälle kattotasanteelle. 

Viimeiset opiskelija-asukkaat muuttivat pois Rastista keväällä 2015. Rastin aika päättyi, mutta tarinat Tampereen huipulta jäävät elämään. Uusia tarinoita luodaan pian Luminaryssa.

Klikkaa Luminaryn nettisivuille »

Mikä Rasti?

  • Tampereen teknillisen opiston (Teku, nyk. AMK) opiskelija- asuntola sekä kesähotelli
  • Valmistui vuonna 1961
  • Taustalla Insinöörioppilastalon kannatusyhdistys
  • 10 kerrosta, 110 asuntoa, ja jopa 10 000 asukasta
  • Rastin viimeiset asukkaat lähtivät keväällä 2015
  • Skanska Kotien uudet Luminary-asuinrakennukset valmistuvat samalle tontille vuonna 2019