Näin teet uudesta kodistasi helposti omannäköisen

Menikö sormi suuhun uuden kodin materiaaleja miettiessä? Ei hätää: Skanska Kotien Design-mallistot helpottavat valintojen tekemistä. Sisustusarkkitehti Sonja Lepistö kertoo vinkit, joilla kodin sisustaminen käy helposti.

Uudesta kodista on tehty kaupat. Muutto häämöttää tulevaisuudessa. Ihanaa, pian pääsee sisustamaan! Monelle sisustaminen on yksi kodinhankinnan kohokohdista, mutta entäpä jos ajatus sisustamisesta herättääkin innostuksen sijaan tuskailua? Monella on myös mielikuva, että uudisasunnot ovat kaikki samannäköisiä, valkoisia ja persoonattomia. Miten omasta upouudesta kodista saa helposti omannäköisen? Käytännöllisyys ja ajattomuuskin olisi mukavaa huomioida.

Uuden kodin ostajan pähkäilyjä helpottamaan Skanska on luonut Design-mallistot, jotka helpottavat kodin materiaalien ja varusteiden, esimerkiksi parkettien, laattojen ja työtasojen valintaa. Jokaisella mallistolla on oma teema: Calm-mallisto on rauhallinen ja pehmeä, Confident taas uskaliaampi ja Joy iloinen ja leikkisä. Mallistot ovat Skanskan sisustusarkkitehtien valitsemia tyylikkäitä kokonaisuuksia ja sisältävät useita yhteensopivia väri- ja materiaalivaihtoehtoja. Lisäksi Skanskan asiakasvastaavat auttavat asiakasta valintojen teossa.

– Jos asiakkaalla olisi täysin vapaat kädet ja hän voisi valita mitä tahansa, vaihtoehtojen määrä voi olla uuvuttava. Siksi olemme koonneet mallistot valmiiksi kokonaisuuksiksi, joista on helppoa valita, kertoo Skanska Kotien Sonja Lepistö.

Yhdistele materiaaleja ja varusteita Design-mallistoista huoletta

Design-mallistoja on yhteensä viisi, ja jokaiseen kohteeseen niistä valitaan kaksi, joista voi rakentaa mieleisensä kokonaisuuden. Myyntihintaan sisältyvien materiaalien ja varusteiden lisäksi tarjolla on laaja lisähintaisten tuotteiden valikoima.  

– Valikoimastamme löytyy tosi moneen tyyliin sopivia vaihtoehtoja, Lepistö lupaa. – Voi luoda kokonaan valkoisen kokonaisuuden tai yhdistellä värejä ja tekstuureita rohkeasti. Esimerkiksi pintamateriaalivalikoimasta löytyy hyvin persoonallisia vaihtoehtoja.

Materiaalit ja varusteet voi valita vain toisen malliston sisältä tai yhdistellä vapaasti. Malliston sisällä materiaalit on suunniteltu yhteensopiviksi – valintojen teko on siis helppoa ja turvallista, eikä tyylihuteja tarvitse pelätä. Ja koska vaihtoehtoja on runsaasti, kodista saa varmasti omannäköisen. Ei ihme, että palaute asiakkailta on ollut hyvin positiivista. Design-mallistoja päivitetään säännöllisin väliajoin. Skanskan sisustusammattilaiset pitävät huolen, että mallistot ovat ajanmukaisia sekä vastaavat asiakkaiden odotuksia ja esimerkiksi asumisen tulevaisuuden vaatimuksia, kuten ekologisuutta.

– Mallistojen sisältöä päivitetään tarpeen mukaan, mutta ne pysyvät silti vankasti teemansa mukaisina.

Sisusta omien tarpeidesi ja makusi mukaan

Entäpä, jos ei oikein tiedä mitä haluaa tai valitseminen kerta kaikkiaan tuntuu mahdottomalta? Lepistö neuvoo luottamaan intuitioon. – Voi kerätä vaikka netistä erilaisia kuvia, jotka vetoavat jollain lailla. Kuvista löytyy yleensä kantavia elementtejä ja teemoja, joista alkaa vähitellen hahmottaa, mikä itseä miellyttää.

Koti palvelee asukkaitaan joka päivä ja toimiva koti tekee arjesta kummasti sujuvampaa. Materiaalit ja varusteet kannattaakin valita paitsi oman maun, myös oman elämäntavan mukaan. Innokkaan ruoanlaittajan kannattaa esimerkiksi kiinnittää erityistä huomiota kodinkoneisiin, retkeilyä tai golfia harrastavan taas säilytystiloihin. Voi myös miettiä yleisesti, mikä tekisi elämästä sujuvampaa ja valita helppohoitoisimmat ja kestävimmät tuotteet.

Meitä on niin monenlaisia: toiset arvostavat enemmän esteettistä puolta, toiset taas painottavat käytännöllisyyttä. Olennaista on lähteä liikkeelle siitä, mikä on itselle tärkeää. Kannattaa myös muistaa se tärkein asia: asunnosta tulee lopulta koti vasta asukkaidensa myötä.

Suhtaudu trendeihin maltillisesti

Useimmat meistä haluavat sisustaa ajattomasti, sillä koti on suuri ja pitkäaikainen sijoitus. Siksi trendeihin kannattaa suhtautua maltillisesti.

– Varsinkin kodin pinnat ja kiintokalusteet ovat pitkäikäinen valinta, joten ne kannattaa pitää neutraaleina, Lepistö vinkkaa. – Trendejä voi tuoda esille muilla tavoin, sillä niiden sykli on yleensä lyhyempi kuin materiaalien elinkaari. Esimerkiksi seinien maalaus tai uusien mattojen tai verhojen hankkiminen ovat helppoja tapoja päivittää kodin ilmettä.

Mitkä sitten ovat niitä ajattomia materiaaleja? Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että laadukkaat ja aidot materiaalit, jotka ikääntyvät kauniisti, kestävät aikaa myös tyylin puolesta. Skanskalla kaikki lattiat ovat aina aitoa puuparkettia. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi kivitasoja keittiöön.

– Asiakkaiden tekemissä materiaalivalinnoissa korostuvat neutraalit, selkeät ja linjakkaat pinnat. Skandinaavisen selkeälinjainen ja moderni tyyli vetoaa moneen. Suomalaisille koti on todella tärkeä ja täällä arvostetaan laatua. Käyttödesign on suosittua: halutaan käytännöllisyyttä ja laatua, mutta myös estetiikkaa. Laadun ja estetiikan liitto toteutuu hyvin Skanskan mallistoissa, joissa materiaaleilla on korkeat laatukriteerit.

Vieraile kotimyymälässä ja anna asiakasvastaavan auttaa

Kodin materiaaleihin ja varusteisiin voi tutustua sisustusesitteen ja verkkopalvelun avulla, mutta jokainen kodinostaja kutsutaan vierailemaan Skanskan Kotimyymälään, jossa aitoihin materiaalinäytteisiin pääsee tutustumaan omin silmin ja käsin. Kotimyymälä-konsepti on palkittu kunniamaininnalla Fennia Prize 17 -muotoilukilpailussa.

– Kuvat eivät anna todellista kuvaa materiaalien ominaisuuksista, ja siksi niiden yhdistely vaatii oikeilla mallipaloilla vertailua täydellisen kokonaisuuden luomiseksi. On ihan eri asia katsoa materiaaleja livenä, kun näkee niiden värit, kiillot ja tekstuurit, Lepistö muistuttaa.

Skanska Kotien asiakasvastaava on asiakkaan mukana koko prosessin ajan. Aluksi käydään läpi kaikki asunnon piirustukset, jotta asiakas saa tarkan käsityksen tulevan kotinsa suunnitelmista ja varusteista. Sitten suunnataan yhdessä Kotimyymälään ja käydään yhdessä läpi tarjolla olevat sisustusmateriaalit ja varusteet.

– Jokainen asiakas saa asiakasvastaavan kanssa käydä joka ikisen materiaalin läpi kotimyymälässä. Me rohkaisemme siihen, Lepistö sanoo.

Asiakasvastaavan työ on paljon muutakin kuin sisustusvalinnoissa auttamista. Jollakulla voi olla yksilöllisiä tarpeita muokata vaikkapa pohjaratkaisun tai keittiösuunnitelmien suhteen. Asiakasvastaava auttaa niiden suunnittelussa ja valvoo rakennustyömaalla, että asiakkaan toiveet toteutuvat. Asiakasvastaava on myös asiakkaan yhteyshenkilö koko rakentamisajan aina kaupanteosta uuden kodin valmistumiseen saakka, mikä tekee kodin hankkimisesta monin tavoin mukavampaa. Asiakasvastaava myös tiedottaa rakentamisen etenemisestä sekä järjestää asiakkaille mahdollisuuden tutustua tulevaan kotiin rakentamisaikana.

Lue lisää uuden kodin sisustusvalinnoista

Tutustu Design-mallistoihin

1 / 7 - Rauhallinen ja pehmeä Calm
2 / 7 - Trendikäs ja selkeä Trust
3 / 7 - Urbaani ja rohkea Confident
4 / 7 - Graafinen ja leikkisä Joy
5 / 7 - Klassinen ja maanläheinen Harmony
6 / 7 - Materiaalien valitseminen on mukavaa viihtyisässä Kotimyymälässä.
7 / 7 - – Kuvat eivät anna todellista kuvaa materiaalien ominaisuuksista, ja siksi niiden yhdistely vaatii oikeilla mallipaloilla vertailua täydellisen kokonaisuuden luomiseksi. On ihan eri asia katsoa materiaaleja livenä, kun näkee niiden värit, kiillot ja tekstuurit, Skanskan sisustusarkkitehti Sonja Lepistö kertoo.