Mummin uusi koti

Isoäidiksi tultuaan Tarja Sinkkonen halusi asua lähempänä lapsenlapsiaan. Uusi kolmen huoneen ja keittiön koti löytyi Pohjois-Helsingin Siltamäestä, BoKlok-taloyhtiö Peikonpuistosta.

Jalkalamppu, kynttilätuikut ja valosarjat luovat pehmeää valoa olohuoneeseen. Ikkunoista katsoessa näkyy puita ja nurmikkoa – nämä näkymät ovat kesäaikaan taatusti vehreät. Selkeitä linjoja, joita maustavat somat yksityiskohdat ja vanhat huonekalut. Pohjois-Helsingin Siltamäessä asuvan Tarja Sinkkosen kodista ei puutu kodikasta tunnelmaa.

Sinkkonen asuu Skanskan ja IKEAn yhteiseen BoKlok-konseptiin kuuluvassa As. Oy Helsingin Peikonpuistossa. Muuttolaatikot kannettiin kolmioon muutamaa viikkoa aiemmin, ja kodin tutut tavarat ovat pikkuhiljaa löytäneet paikkansa uusien seinien sisältä.

– On tässä vielä vähän laittamista, valaisimien hankkimista ja taulukollaasien sommittelua, Sinkkonen pohtii. Tärkeimmät taulut ovat kuitenkin jo seinällä: valokuvasuurennokset lapsenlapsista sekä maalaus omasta isästä.

Tunti riitti harkinta-ajaksi

Sinkkonen asui aiemmin kaksiossa Järvenpäässä. Kun lapsenlapsia alkoi syntyä, kotiin piti saada yksi huone lisää lasten leikkejä ja yöpymistä varten. Tie Peikonpuistoon alkoi uutiskirjeestä, jossa kerrottiin, että fiksusta tilankäytöstään tunnettu BoKlok-konsepti rantautuu Suomeen. Kiinnostus syttyi heti.

– Hyvät neliöt merkitsevät minulle enemmän kuin valtava tila, ylimääräiset käytävät ja sen sellaiset. Eikä minulla ollut tarvetta esimerkiksi omalle saunalle.

Kun sähköpostilaatikkoon sitten tupsahti uutiskirje, jossa kerrottiin Helsinkiin rakennettavasta BoKlok-kohteesta, Sinkkonen suuntasi arvontatilaisuuteen, jossa asuntojen jonotuspaikat arvottiin kiinnostuneiden kesken. Arpaonni toi numeron kaukana kärjestä. Sinkkonen ehti jo unohtaa koko asian ja sopia menevänsä allekirjoittamaan sopimuksen asumisoikeusasunnosta, kunnes BoKlokin asuntomyyjä Merja Långvik soitti ja kertoi, että toivottu koti Peikonpuistossa olisi saatavilla.

– Soitin sitten tunnin kuluttua takaisin Merjalle ja sanoin, että kyllä se on mun koti. Sinkkonen on tyytyväinen ostoprosessin joustavuuteen ja hyvään organisointiin.

– Merja piti minusta hyvää huolta koko ajan. Taloyhtiön omassa Facebook-ryhmässä informaatiota tuli niin paljon, ettei minulle jäänyt mitään kysyttävääkään, Sinkkonen nauraa. – Jopa varainsiirtoverolapun täyttämisessä sai apua!

Tilaa perhejoululle

BoKlok-kodissa vetosi nimenomaan tilankäyttö. Neliöitä on alle 60, mutta tehokkaan suunnittelun ansiosta koti tuntuu suuremmalta ja tila muuntuu moneen. Sinkkonen odottaa jo joulua, jolloin lapset perheineen tulevat hänen luokseen.

– Tänne mahtuu joulukuusi ja pitkä ruokapöytä keittiön ja olohuoneen alueelle. Tämä tila antaa mahdollisuuden ihan mihin vaan! Uunikin on niin suuri, että sinne mahtuu kahdeksan hengen ruuat.

Osan valkoisista seinistä Sinkkonen halusi maalata ja tapetoida omannäköisekseen. BoKlok-kodin hintaan kuuluvasta nikkarointipalvelusta oli iso apu.

Sinkkonen arvostaa myös kodin hyviä etätyömahdollisuuksia – keittiön taso on sattumalta hänelle juuri sopivan korkuinen seisomapöydäksi, ja työt luistavat myös sohvalla läppäri sylissä löhöten.

Aarreaitta pakastimessa

Lapsenlapset asuvat nyt reilun kolmen kilometrin päässä. Työmatka on seitsemän kilometriä ja palvelutkin löytyvät läheltä, esimerkiksi kauppakeskus Jumboon on kolme kilometriä. Ihan kodin läheltä löytyvät myös upeat ulkoilumaastot ja turvalliset kulkureitit.

– Kun tämä etäisyys on näin pieni, niin sitten kun lapsenlapset oppivat liikkumaan omatoimisesti, toivon että he löytävät tänne mummin luo ihan omin päin. Lapsenlapset tuovat niin valtavasti iloa arkeen.

Peikonpuistoon muuton jälkeen Sinkkonen on saanut nauttia lastenlastensa seurasta sydämensä kyllyydestä. Viime viikkojen aikana kotona on ollut enemmän hulinaa kuin muutamaan vuoteen. Lapsenlapset ovat käyneet kylässä sotkemassa ja kaatamassa lelut lattioille, ja löytäneet mummin aarreaitan, jota ei ollut edellisessä kodissa: pakastimen, josta saa valita joka kerta erilaisen jäätelön. Peikonpuisto tuntuu omalta kodilta, juuri sopivan kokoiselta ja oloiselta.

– Aiemmin olen muuttanut aika tiuhaan tahtiin, mutta kyllä minulla on nyt ajatus, että tämä on pitkäikäinen koti.

1 / 4 - Tie Peikonpuistoon alkoi uutiskirjeestä, jossa kerrottiin, että fiksusta tilankäytöstään tunnettu BoKlok-konsepti rantautuu Suomeen.
2 / 4 - Jalkalamppu, kynttilätuikut ja valosarjat luovat pehmeää valoa olohuoneeseen.
3 / 4 - Tyylikäs keittiö sopii mainiosti myös etätyön tekoon.
4 / 4 - Siltämäessä on lähellä niin lapsenlapset, palvelut kuin ulkoireititkin.

Katso Tarjan tarina videolta

Asukkaan Tarja Sinkkosen tarina uudesta BoKlok-kodistaan.

BoKlok on fiksua asumista

BoKlok on erilainen asumisen konsepti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Skanska ja IKEA. Yhdessä rakennamme fiksuja koteja ihmisille, jotka haluavat asua omassa kodissaan niin, että rahaa riittää vielä muuhunkin.

Tutustu BoKlok-konseptiin »