Koti Keskuspuiston kynnyksellä

Nuoripari muutti alkuvuodesta ensimmäisten joukossa Helsingin Kuninkaantammeen. He ihastuivat erityisesti uuden kaupunginosan sijaintiin ja lupaaviin korttelisuunnitelmiin.

Teksti Maria Rautio kuvat Pauliina Salonen, Martin Sommerschildt/Kuvio Oy

Rakenteilla olevassa Helsingin Kuninkaantammessa hehkuu vastavalmistuneiden talojen kaunis värisuora. Niiden ympärillä on vielä työmaata, mutta alueen ensimmäinen asuinkortteli antaa käsityksen tulevasta. Urbaani, vehreä, värikäs ja kotoisa – sellainen on Helsingin keskuspuiston kynnykselle pala kerrallaan kohoava uusi ja kiinnostava kaupunginosa. Valmistuessaan se on noin 5 000 ihmisen kotipaikka.

As. Oy Helsingin Umbrassa on vietetty mukavaa kotielämää jo tovin. Erikorkuisten asuintalojen rajaamalla sisäpihalla työmaiden äänet hiljenevät. Vanhemmat katsovat leikkipaikalla pienten vipeltäjiensä perään ja lasitetuilla parvekkeilla tunnelmoidaan iltapäivän auringossa.

Sijainti kriteeri numero yksi

Oman koti-idyllinsä löysi täältä myös Eeva ja Jukka Saarelainen. Päätös muuttaa Tampereen Härmälänrannasta Helsinkiin oli pitkälti työn sanelema. Kun Umbran mainoslehtinen tipahti juuri oikeaan aikaan postiluukusta, kiinnostus heräsi nopeasti. Kuninkaantammessa tuntui olevan kaikki kohdallaan - mukaan lukien sijainti. Alueelta pääsee nopeasti Tampereen moottoritielle ja Jukan työpaikalle Kehä III:en varteen.

- Kantakaupunki ei ollut missään vaiheessa meille vaihtoehto, sillä nautimme luonnossa liikkumisesta koirien kanssa. Kuninkaantammen linkittyminen Keskuspuistoon, vehreä ja puistomainen korttelisuunnitelma ja kylämäisyys olivat asioita, jotka meitä erityisesti viehättivät, Eeva kertoo.

Erilainen koti vetosi

Lopulta kaunis ullakkohuoneisto teki muutosta helpon. Kaksikerroksisessa kodissa on mittasuhteet kohdillaan ja monta persoonallista ratkaisua. Alakerrassa avautuu keittiön ja olohuoneen avara yhdistelmä, jota hallitsevat suuret ikkunat. Yläkerrassa on kaksi makuuhuonetta ja tilava parvi.

- Teimme jälkikäteen vain pieniä muutoksia. Eeva maalasi makuuhuoneen seinän ja tapetoi ruokailutilan. Lisäksi hankimme esimerkiksi keittiöön uudet vetimet. Olemme viihtyneet täällä todella hyvin, Jukka sanoo. Dandiedinmontinterrieri Toto ja cairnterrieri Tauski taitavat tuntea samoin. Sen verran tyytyväisen oloisena herrat tepastelevat valtakunnassaan.

Liikkujan unelma

Asuinalueen lähiseudut ovat vähitellen tulleet Eevalle ja Jukalle kuukausien saatossa tutuiksi. Kävelylenkit koirien kanssa suuntautuvat päivittäin Keskuspuistoon, jossa upeimmat reitit kulkevat aivan Vantaanjoen vartta. Pariskunta mainitsee muista mieleisistä paikoista lähettyvillä Pitkäkosken ulkoilumajan ja Vetokannaksen  uimarannan. Talvisin pääsee hiihtämään Keskuspuistossa tai Paloheinässä. Tulevina vuosina myös Kuninkaantammen alueelle rakentuu oma uimaranta, Palettilampi, kun entinen vedenpuhdistuslaitoksen allas kunnostetaan ja täytetään Päijänteen vedellä.

- Tampereen Härmälänrannan jälkeen Kuninkaantammi on ollut hyvä  laskeutumispaikka. Moni on kysynyt, miksi muutimme keskeneräiselle alueelle, mutta emme nähneet siinä ongelmaa. Alue ympärillä rakentuu ja muuttuu nopeasti, Eeva pohtii.

Kortteli kerrallaan kukoistukseen

Toto käy välillä kurkkimassa lasitetulta parvekkeelta, mitä ulkona tapahtuu. Jukka kertoo, että tulevaisuudessa kotoa avautuvaan maisemaan kuuluu kuja ja matalahkoja asuintaloja. - Kuninkaantammen kokonaissuunnitelma kuulostaa hyvältä.  Ympyränmuotoinen asemakaava on hauska, hulevesiä hyödynnetään  mielenkiintoisella tavalla, rakennuksissa on ilmettä ja alueelle tulee esimerkiksi kaunis puisto, Jukka kuvailee.

Pariskunnalla on edessään kesä Kuninkaantammessa ja monta paikkaa, mihin vielä tutustua. Aikaa siihen löytyy, kun koti on helppo ja kaikin puolin toimiva. Ei tarvitse miettiä remontteja. - Juuri siksi tämä on jo kolmas kerta, kun valitsemme uuden kodin. Kerta on toinen, kun rakentajana on Skanska, Eeva sanoo.