Iloinen taustavaikuttaja – tuotantoinsinööri pitää huolen siitä, että projekti sujuu

BoKlokin tuotantoinsinööri Heli Lehdon työtä on varmistaa, että rakennusprojektit sujuvat mahdollisimman sutjakkaasti. Hän pitää huolta myös tiimihengestä, työturvallisuudesta ja siitä, että kaikki paperit ovat tallessa.

Maaliskuun kovat pakkaset ovat lauhtumassa. Tihkusade sulattaa lumikinoksia loskaksi Siltamäessä Pohjois-Helsingissä. Puistomaisen pientaloalueen keskellä on As. Oy Helsingin Peikonpuiston rakennustyömaa, jossa rakennusmiehet peittelevät juuri valettuja perustuksia pressujen alle. Miesten työhaalareiden neonvärit ovat sekoittuneet kuran harmaaseen. Nyt työmaa on täynnä rakennustarvikkeita ja sohjoista lunta, mutta jo puolen vuoden kuluttua tällä paikalla kohoavat idylliset BoKlok-puutalokodit pihasaunoineen ja kasvimaineen.

Työmaaparakin toisen kerroksen ovesta kurkistavat Heli Lehdon iloiset kasvot.
– Onneksi sataa! Kovalla pakkasella nämä valutyöt olisivat hankalampia, hän nauraa.

Parakin sisällä työmaatoimistossa on lämmintä ja viihtyisää: somat verhot roikkuvat ikkunassa ja kahvinkeitin porisee. Työntekijöitä tulee ja menee. Lehto tervehtii jokaista iloisesti ja vaihtaa muutaman sanan.

"Olen hirveän kiinnostunut kehittämisestä. Koko ajan mietin, mitkä asiat meitä hidastavat, missä on ongelmia, miten ne voidaan korjata ja mitä voimme tehdä jatkossa paremmin" Heli kertoo.

Tärkeää työtä taustalla

BoKlok on Skanskan ja IKEAn yhteinen puutaloasumisen konsepti, jossa identtiset taloelementit valmistetaan tehtaassa ja kootaan työmaalla. Sarjatuotannon ja saman aikaisten työvaiheiden ansiosta rakentaminen on nopeaa ja kodit tavallista edullisempia.

Lehto on työskennellyt BoKlokilla tuotantoinsinöörinä nelisen kuukautta. Hänen päivänsä täyttyvät muun muassa paperitöistä, uusien työntekijöiden perehdytyksestä ja aikataulujen ja suunnitelmien tarkistamisesta. Paperityöt vievät aikaa, sillä rakennusprojektiin kuuluu paljon dokumentointia: esimerkiksi materiaali- ja vaatimustenmukaisuustodistuksia, tarkastuspöytäkirjoja ja käyttöturvatiedotteita. Kaiken on oltava koossa sitten, kun työmaa luovutetaan vastaanottajalle eli taloyhtiölle.

Lehto siis tekee sitä kuuluisaa näkymätöntä mutta tärkeää taustatyötä, jota ilman talot eivät valmistuisi ajoissa. – Enimmäkseen olen täällä parakin puolella. Vastaava mestari ottaa enemmän kantaa työtapoihin ja muihin käytännön asioihin, minä olen sitten hänen oikea kätensä. Toki minäkin haluan olla mahdollisimman hyvin kärryillä siitä, mitä työmaalla milloinkin tapahtuu. Yksi tehtävistäni onkin käydä katsomassa, että hommat etenevät turvallisesti, Lehto sanoo ja osoittaa alas. Parakin ovelta näkee hyvin koko työmaan.

Uuden kodin ei tarvitse olla kallis

Lehto on koulutukseltaan tuotesuunnitteluinsinööri. Hänen työhistoriansa on monipuolinen: plakkarissa on muun muassa kasinoiden rakentamista Karibian risteilyaluksilla, putkiremontteja ja vähän tiekaideprojektejakin. Muutama vuosi sitten Lehto päätti pitää tauon työelämästä ja lähti kotiseudulleen Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvelle rakentamaan äitinsä ja siskonsa kanssa hirsihuvilaa. – Siinä vaiheessa hoksasin, kuinka kivaa onkin rakentaa jotain uutta ihan alusta asti, eikä vain korjata.

Kun huvila oli rakennettu, Lehto ryhtyi pohtimaan seuraavaa siirtoaan. Hän sattui lukemaan BoKlok-konseptista netistä ja päätti hakea töitä kiinnostavan oloisesta yrityksestä. Jo työhaastattelussa tuli hyvä fiilis paikan tiimihengestä. Puurakentaminenkin vetosi, sillä Lehdolla on myös sisustuspuusepän koulutus. Puu on aina ollut hänelle tärkeä materiaali.

– BoKlokissa viehätti myös ajatus siitä, ettei asuntojen tarvitse olla sikakalliita. Minusta on hienoa, ettei tilipussin tarvitse olla mahdottoman paksu, ja silti voi ostaa uuden kodin. Ettei se olisi vain harvojen etuoikeus. BoKlok tarjoaa vakioidun suunnitteluratkaisun, johon asiakas voi tehdä omannäköisen kodin helposti omaa mielikuvitusta käyttäen.

Fiksua puurakentamista

Peikonpuiston työmaa on nyt perustusvaiheessa. Seuraavaksi työmaalla kasataan kattoelementit valmiiksi, sitten talotehtaasta tuodaan tilaelementit jotka nostetaan paikoilleen, ja lopuksi nostetaan valmiit katot niiden päälle. Sitten alkavat viimeistelytyöt ja pihalle tehdään kasvimaa ja leikkipaikka. Muuttovalmiita talot ovat syksyllä, 8–9 kuluttua projektin alkamisesta.

BoKlok-konsepti herättää kuluttajissa joskus ihmetystä. Miten voidaan varmistaa, etteivät puiset taloelementit esimerkiksi kastu missään vaiheessa? Ei hätää: sääolosuhteet on huomioitu prosessissa tarkkaan. Elementit valmistetaan tuotantohalleissa, lämpimissä ja kuivissa sisätiloissa. Työmaalle ne kuljetetaan paketeissa, ja asennusvaiheessa sääolosuhteet otetaan visusti huomioon – sateella paketteja ei tietenkään avata.

Kova pakkanenkin aiheuttaa omat kommervenkkinsä. Oikein kylmällä säällä voi käydä vaikka niin, että betoni alkaa jäätyä kesken kuivumisen, ellei pakkasta ole huolella huomioitu esim. asentamalla jäätymistä estävät lämmityskaapelit. Talvisää voi koitua myös työkoneiden kohtaloksi. – Miehet eivät valita, mutta koneet alkavat hyytyä! Lehto nauraa.

Helsingin Peikonpuisto on kahdeksas BoKlok-taloyhtiö Suomessa ja lisää on tulossa. Lehto kerää rakentamisessa tarvittavaa tietoa jatkuvasti matkan varrella ja miettii, miten prosessista saataisiin mahdollisimman sujuva ja yksinkertainen. – Pyrin tekemään valmiin pohjan, jonka voi helposti siirtää seuraavaan projektiin. Se säästää aikaa myöhemmin. Elementtirakentaminen on hyvä vaihtoehto, mutta se edellyttää myös hyvää suunnittelua.

Visualisointi Peikonpuistosta

Varokaa lentävää styroksia!

Lehto on viihtynyt BoKlokilla hyvin. Hän kokee yhdeksi tärkeimmistä tehtävistään hyvän tiimihengen ja keskusteluyhteyden ylläpitämisen. Erilaisia näkemyksiä asioihin on aina, mutta ratkaisut täytyy löytää ilman kinaa. Työntekijöitä pitää kohdella hyvin ja heidän vahvuutensa kannattaa huomioida, sillä siitä hyötyvät kaikki. – On tärkeää, että kaikki tulevat toimeen työmaalla. Se on huono tilanne, jos työntekijä ei uskalla tulla sanomaan, että jokin mietityttää.

Hyvään tiimihenkeen kuuluu, että on hyvällä tuulella, skarppi ja terävä. Se vaikuttaa myös työturvallisuuteen. BoKlokissa ajatellaan, ettei työturvallisuus ole vain oma asia, vaan se koskettaa myös työyhteisöä ja perheenjäseniä.

Rakennusalalla sattuu ja tapahtuu paljon, joten on hyvä olla tarkkana. Pienet asiat suojaavat isoilta ongelmilta. Ongelmilta suojaa myös alan hiljainen tieto, jota Lehto kerää jatkuvasti työkavereiltaan. Kuten se, että styroksikin voi olla turvallisuusriski: Ruotsissa eräällä työmaalla joku oli saanut tuulen mukana lentävistä styroksilevyistä iskun takaraivoonsa. Siksi styroksien päälle laitetaan painot.

"Jos loukkaat itsesi työmaalla, se ei ole vain sinun ongelmasi. Sanon aina perehdytyksen yhteydessä, että minä kyllä huomautan, jos lasit puuttuvat tai kypärän leukanauha on auki. Mutta teen sen asiallisesti ja ystävällisesti, ei tarvitse räyhätä" sanoo Heli

Eskimokäännöksiä uimahallissa

Kun työpäivä päättyy, Lehdon auton keula kääntyy kohti uimahallia. Auton katolla matkustaa kajakki. Lehto harrastaa retkimelontaa ja koskenlaskua, ja kesäkauden ulkopuolella hän harjoittelee eskimokäännöksiä uimahallissa melontaseuran yksityisvuorolla. – On ihanaa treenata hallissa lämpimässä ja kirkkaassa vedessä! Lehto kertoo, ja hänen silmiinsä syttyy innostunut tuike. – Koskessa kajakki kaatuu väistämättä välillä, ja eskimokäännös on tarpeen niissä tilanteissa.

Lehdon vapaa-aika ei muutenkaan kulu sohvalla löhöten. Hän reissaa muutaman hengen naisporukassa Lapissa ja ulkomailla, kuten Chilessä. Matkojen ohjelmassa voi olla melonnan lisäksi vaikkapa patikointia, pyöräilyä tai vuorikiipeilyä. Lisäksi Lehto retkiluistelee talvisin ja rullaluistelee kesäisin pitkiä matkoja.

– Tarvitsen elämyksiä ja toimintaa. Siinä saa nollattua työasiat täysillä. Naurettiin yhden koskenlaskukaverin kanssa, että siinä vaiheessa kun katsoo koskea ja ajattelee, että tuostako minun pitäisi laskea, ei kyllä mieti mitään muuta. Aktiivinen vapaa-aika on hyvää vastapainoa toimistotyölle.

Omasta työstä saa olla ylpeä

Vaikka mielekäs vapaa-aika on tärkeää, Lehto nauttii työstään täysin rinnoin. Siihen on monta syytä. – Saan olla mukana rakentamisen meiningissä, tehdä jotain pysyvää. Saan olla tekemässä BoKlokista toimivaa konseptia, joka on parempi kuin moni muu. Meillä on työmaalla pieni mukava tiimi. Täällä ei olla kaavoihin kangistuneita, mutta tehdään kuitenkin laadukasta jälkeä. Työ on mielekästä siksikin, että siitä saa olla reilusti ylpeä. Saman tunteen Lehto toivoo välittyvän työmaallekin. – Että kehtaa sanoa, että olen muuten ollut mukana tuossa projektissa!

Edelliseen BoKlok-projektiin, As. Oy Keravan Sepänpihaan, Lehto tuli mukaan lennosta rakentamisen ollessa jo loppuvaiheessa. – Sain todistaa, kuinka asukkaat tulivat valmiisiin koteihinsa ja ihastelivat, että onpa siististi tehty. Sellaista oli tosi mukavaa kuunnella.