Mikä talo, mitkä maisemat!

Järvenpään keskustassa, kävelykatu Jannen kulmilla, käy parhaillaan melkoinen myllerrys. Työn alla on tornitalon perusta; vaativa ja aikaa vievä vaihe. Korkeuksiin kohoava talo vaatii tavallista jykevämmät juuret.

teksti: Maria Rautio kuva: Pauliina Salonen visualisointi: Tietoa Finland Oy

Tupalankulmasta tulee pienen kaupungin suuri ja uljas maamerkki. Se antaa ryhtiä koko keskusta-alueelle ja uusia näköaloja asunnon etsijöille. Kiinnostus on ollut kovaa ja iso osa tulevista kodeista on jo löytänyt omistajansa.

- Talon parhaat maisemat avautuvat yhdeksännestä kerroksesta ylöspäin. Tuusulanjärven rantamaisema ei kuulosta lainkaan hullummalta näkymältä, jota katsella korkeuksista, Skanskan vastaava mestari, Timo Kirjalainen sanoo tähystäessään kohti nostokurkea.

Vaikka ollaan vasta alkutaipaleella, Kirjalainen tietää tarkalleen jokaisen askeleen tällä matkalla. Pääkaupunkiseudulta löytyy useita maamerkkejä, joissa näkyy hänen kädenjälkensä. Työ on vaativaa, mutta lopputulos palkitsee. Tornitalo on alueen katseenvangitsija, joka huomataan jo kaukaa.

- Korkeassa rakentamisessa korostuu tehokas ajankäyttö ja eri työvaiheiden täsmällinen koordinointi. Kaiken pitää tapahtua oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kun rytmi saadaan millintarkasti hiottua kohdilleen, homma etenee kerros kerrokselta melko nopeasti, Kirjalainen kertoo.

Toisto ja tehokkuus tahdittavat vauhtia, mutta taivasta tavoittelevan talon rakentaminen vie lähes puolet enemmän aikaa kuin perusprojektit. Tupalankulman tulevien asukkaiden muuttopäivä häämöttää vuoden 2017 loppupuolella.

Tulevaisuudessa yhä useampi saa kodin korkealta

Tornitalolle ei ole olemassa kiveen kirjoitettua määritelmää, mutta useimmiten sellaisiksi lasketaan rakennukset, joissa on vähintään 12 kerrosta. Kirjalaisen käsissä onkin jotain kiehtovaa ja Suomen mittakaavassa vielä kohtuullisen uutta. Pääkaupunkiseudulla on ennen Tupalankulmaa vain neljä yli 18-kerroksista taloa. Järvenpään Tupalankulmaan tulee 19 kerrosta ja 138 kotia.

Kirjalaisen mielestä tornitalot tarjoavat monia hyviä asioita niin kaupunkisuunnittelun kuin asuinmukavuudenkin näkökulmalta. Niissä on myös suuren maailman meininkiä.
- Tornitalot sijaitsevat usein liikenteellisesti erinomaisilla paikoilla. Kodit ovat kuitenkin omassa rauhassa katutason ja hälinän yläpuolella. Sitten ovat tietysti ne maisemat. Miksi ihmeessä kaupunkia ei rakennettaisi ylöspäin, kun kerran sellainen
mahdollisuus on, hän pohtii.

Saman asian ovat huomanneet myös päättäjät. Lähivuosina korkealla asujien määrä moninkertaistuu Suomessa — ei ainoastaan pääkaupunkiseudun isoissa kasvukeskuksissa vaan myös muissa suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Tampereelle rakentuu seuraavaksi 21-kerroksinen Luminary.

KUKA?

Timo Kirjalainen
Skanskan vastaava mestari

Työnkuva
Mukana jo hankkeen suunnitteluvaiheessa miettimässä eri suunnittelu-ja toteutusvaihtoehtoja. Rakennustyön aikana vastaa esimerkiksi työmaan turvallisuudesta, aikataulutuksesta, hankinnoista, työn laadusta ja kustannustehokkuudesta.

Tehtyjä töitä
Skanskalla muun muassa 38 rakennuskohdetta, joista kahdeksan on yli 12-kerroksisia tornitaloja, esimerkiksi Leppävaaran Torni, Vantaan Martintorni ja Sellon Huippu.