Luminary: Koteja, jollaisista moni on unelmoinut

Tampereen keskustaan valmistuva 21-kerroksinen Luminary tuo uusia näköaloja asunnon etsijöille. Näyttävä tornitalo kertoo myös asumisen muuttuvista tarpeista.

Luminaryn kodeissa korostuvat selkeä tyyli, väljyys ja linjakkuus. Tilat liittyvät toisiinsa luontevasti ja väljästi. Kaikki ylimääräiset näköesteet on poistettu ja ikkunat ulottuvat lähes lattiarajaan.

teksti: Maria Rautio kuva: Pauliina Salonen visualisoinnit: Tietoa Finland Oy

Ajattele, että astut kotitalosi avaraan porrasaulaan. Kaikkialla on valoa, vaaleutta ja kauniita yksityiskohtia. Isojen ikkunoiden rytmittämästä tilasta avautuu rauhallinen näkymä suojaisan sisäpihan vehreyteen. Astut hissiin, joka vie sinut korkealle kaupungin kattojen yläpuolelle. Tyyli, jonka kohtasit alakerrassa, kulkee jatkumona käytävillä ja johdattelee sinut kotikynnyksen yli.

Arkkitehdit Petri Tavilampi ja Ingo Pfeifer BST Arkkitehdit Oy:stä ovat tiiminsä kanssa pyöritelleet ajatusleikkiä lukuisia kertoja; asettuneet tulevan asukkaan saappaisiin, pohtineet kokonaisvaltaista hyvän asumisen kokemusta. Tavilammen mielestä jokaisessa kaupungissa pitäisi olla mahdollisuus toteuttaa huikeita asuntounelmia, ja Tampereella niitä tarjoilee seuraavaksi Luminary. Linjakas tornitalo muuttaa merkittävällä tavalla koko itäisen keskusta-alueen ilmettä. Se on myös yksi Tavilammen viime aikojen kiinnostavimmista projekteista.

- Luminary on eräänlainen uuden ajan maamerkki. Siinä korostuvat yksilöllisyys ja asumisen monimuotoisuus. On todellisia luksusvaihtoehtoja sellaisesta haaveileville ja vastapainona näppäriä citykoteja vaikkapa opiskelijoille. Yhtä kaikki, jokaisen kodin tyyli ja toimivuus on hiottu viimeisen päälle, Tavilampi kertoo.

Luminaryn koti näyttää ja tuntuu kauttaaltaan siltä, että se on tehty tulevaa asukasta varten. Suunnittelijat ovat tavoitelleet juuri sellaisia pohjaratkaisuja ja sisustusmateriaaleja, joita asukas itsekin valitsisi. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi taloa on alusta alkaen työstetty eteenpäin yhdessä sisustusarkkitehtien, Mikko Vesasen ja Anna-Katriina Tillin, kanssa. Lopputuloksessa yhdistyvät aikaa kestävä suomalainen arkkitehtuuri, ajaton skandinaavinen design ja nykyaikainen rakennusteknologia.

Tavilammen mukaan Luminary kertoo osaltaan muutoksesta, joka tapahtuu parhaillaan asuntosektorilla yleisemminkin.

- Perhemuodot ja elämäntilanteet vaihtelevat enemmän kuin koskaan. Tarvitaan paitsi erilaisia vaihtoehtoja ja muunneltavuutta myös yksilöllisiä ratkaisuja. Ihmisten vaatimukset arkkitehtuurin, asuntopohjien ja sisustusmateriaalien suhteen kasvavat jatkuvasti. Yksi totuus näissä asioissa ei enää riitä.

Tutustu Luminaryn koteihin »

Linjakas tornitalo muuttaa merkittävällä tavalla koko itäisen keskusta-alueen ilmettä.

Arkkitehdit Petri Tavilampi (vas.) ja Ingo Pfeifer ovat pyrkineet asettumaan tulevan asukkaan asemaan kaikissa Luminaryn suunnitteluratkaisuissa. Talon pienimmätkin yksityiskohdat aulatilasta tornin huipulle on hiottu tarkasti.

Sisustusarkkitehdit Anna-Katriina Tilli ja Mikko Vesanen ovat olleet alusta alkaen mukana suunnittelemassa Luminaryn asuntopohjia ja tilaratkaisuja. Työn pohjaksi he tutkivat erilaisia kaupunkiasumisen muotoja ja hakivat inspiraatiota ulkomailta asti.