Kulttuuria ja kavioiden kopsetta

Espoon Tapiola on kulttuurin, liikuntapalvelujen ja maailmankuulun arkkitehtuurin keskittymä. Poimimme kaupunginosan parhaat tärpit tekemiseen.

Teksti Maria Rautio Kuvat Pauliina Salonen Piirros John Salinero/px8

Tapiolan alkuperäinen visio nykyaikaisesta puutarhakaupungista on vahvasti aistittavissa veistosmaisissa vaaleissa rakennuksissa ja puistokaitaleiden lomassa. Vaikka aluetta myllerretään parhaillaan aiempaa monipuolisemmaksi asumisen, työnteon ja kulttuurin keskittymäksi, alueen omalaatuinen henki on säilynyt ehjänä läpi korttelien.

Arkkitehtuurinen helmi

Maanlaajuisestikin mainetta niittänyt kaupunginosa valmistui osa kerrallaan 1960-luvun puoliväliin mennessä. Aarne Ervin vetämän arkkitehtiryhmän suunnitelmien pohjalta metsäiseen maastoon kohosivat Tapiolan keskusallas ympäristöineen, uimahalli, Heikintori ja kaupunginosan maamerkkinäkin tunnettu Keskustorni. Perinteisestä betonilähiöstä poiketen tavoitteena oli tehdä Tapiolasta luonnonläheinen asuinpaikka, jossa viihtyvät erityisesti lapsiperheet. Kaiken rakentamisen lähtökohtana oli ihmisten hyvinvointi.

Uusia tuulia vanhaa kunnioittaen

Nyt Tapiola elää suurten muutosten aikaa. Tuleva Länsimetro yhdistää kaupunginosan entistä tiiviimmin osaksi Helsinkiä. Vuoteen 2020 mennessä alueelle toteutetaan korkeatasoiset joukkoliikenneterminaalit, lukuisia uusia palveluja, viihtyisiä kohtaamispaikkoja, toimivat pysäköintijärjestelyt ja koteja yli 2 000 kaupunkilaiselle. Tapiola muuttuu ja monipuolistuu, mutta kaikessa uudistustyössä huomioidaan keskeisesti paikan historialliset ja rakennustaiteelliset arvot.

Tapiolan sydämessä sijaitseva keskusallas ja sitä reunustavat talot ovat suurelta osin arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemia. Talvisin keskusaltaasta kuoriutuu jääpuutarha, jossa risteilevät luistelureitit.

Päivä alkaa kepeästi vastaleivotun leivän tuoksussa, kuuman kahvikupposen äärellä. Fazerin leipomokahvilasta poimit suolaiset ja makeat herkut myös kotiin viemisiksi.

Varaa aikaa kierrokselle taiteen ja kulttuurin parissa. WeeGee-näyttelykeskuksessa katsastat neljän eri museon tarjonnan (Emma – Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo).

WeeGee-näyttelykeskuksesta löydät myös erinomaisen lounaskahvilan. SIS. Deli + Café suosii lähituottajia ja luomua.

Tapiolan keskustassa hurahtaa helposti shoppailuun. Rento ja helppokulkuinen alue tarjoaa monipuolisen palveluvalikoiman erikoisliikkeistä ravintoloihin. Uuden kodin sisustajan kannattaa piipahtaa Cafe Latte Lifestylessä Kauppakeskus AINOassa.

Tapiolan liikunta- ja urheilutarjonta on pääkaupunkiseudun parhaimmistoa. Urheiluhallien- ja kenttien lisäksi liikkumisesta pääsee nauttimaan myös ratsain. Tapiolan Ratsastuskoulu toimii Hagalundin kartanon mailla.

Päivän Tapiolassa päättää leffailta. Kino Tapiola on jo elämys itsessään. Kulttuurisuojeltu rakennus on yksi harvoista pääkaupunkiseudulla säilytetyistä vanhan ajan teattereista.

Löydä uusi kotisi Länsimetron varrelta