Kotitalo kohoaa Kankaalle

Jyväskylän Kankaan uusi asuinalue saa ensimmäiset asukkaansa keväällä 2017. Heidän joukossaan on tämä urheilullinen nuoripari.

teksti: Maria Rautio kuvat: Mikko Vähäniitty, Martin Sommerschildt/Kuvio Oy

Valo siivilöityy jättimäisistä ikkunoista sisälle Jyväskylän Kankaan vanhaan paperitehtaaseen. Jiri Sjöman, 26, ja hänen avopuolisonsa Juuli-Anna Seppänen, 25, kulkevat käsikkäin tyhjässä tilassa ja miettivät tulevaisuuttaan. Tästä näyttävästä punatiilirakennuksesta kanavarakenteineen tulee Kankaan uuden asuinalueen yhteisöllinen sydän. Pienen matkan päässä, Tourujoen rantaviivan läheisyydessä, rakennetaan jo täyttä vauhtia ensimmäistä kohdetta: As. Oy Jyväskylän Raina on Juulin ja Jirin tuleva kotitalo.

- Meitä viehättävät alueen historia ja luonnonläheisyys. Pidämme kauniista kuluneista pinnoista ja rouheudesta. Vaikka paikka rakennetaan kokonaan uusiksi, myös vanhaa säilytetään. Se antaa koko asuinalueelle erityisen leiman, Juuli miettii.

Sisustusjutut mielessä

Kangas on Juulille ja Jirille tuttu paikka jo entuudestaan. Lenkkireitit kulkevat jo nyt Tourujoen vehreisiin rantamaisemiin.

- Rainan sijainti on erinomainen. Näkymät ovat hienot ja vieressä avautuu luonnonsuojelulailla rauhoitettu alue. Luonto on meille tärkeää, mutta olemme kuitenkin tottuneet asumaan keskustassa tai sen lähituntumassa, Jiri sanoo.

Pariskunnan hankinta on 64 neliön kolmio talon toisessa kerroksessa. Molempien mielestä yksi sen parhaista puolista on iso lasitettu parveke ja avara tilajako. Juuli, joka on koulutukseltaan sisustussuunnittelija, odottaa jo malttamattomana projektiaan. Kodin vaaleat pintamateriaalit löytyivät helposti Skanskan Design-mallistosta. Vaalealle ja tyyliltään pelkistetylle pohjalle hän aikoo tuoda mustavalkoista värimaailmaa rennolla otteella.

- On kiva muuttaa uuteen kotiin kevätaikaan. Odotan etenkin parvekkeen laittamista viihtyisäksi oleskelutilaksi.

Vanhan tehdasalueen uusi elämä

Jyväskylän Kangas on harvinaisuus, joka herää uuteen kukoistukseen seuraavan 15 vuoden aikana. Vuonna 2030 Kankaalla on koteja 5 000 asukkaalle ja noin 2 100 työpaikkaa. Alue sijaitsee erinomaisella paikalla keskustan koillispuolella, Tourulan ja Taulumäen kaupunginosien välissä. Alueen toiminnallinen keskipiste on vanha paperitehdas, johon tuodaan palveluja. Suojeltu piippu entisöidään, ja siitä tulee Kankaan maamerkki.

Kankaalla kohtaavat urbaani kaupunkitila ja vehreys. Tourujokilaakso on osin rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Aluetta rakennetaan kestävän elämäntavan pohjalta: suunnitelmissa on esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntäminen. Liikennejärjestelyissä huomioidaan erityisesti jalankulku ja pyöräily. Kankaalle tulee myös kaupunkiviljelyalue, jossa on laari- ja säkkiviljelytarhat.

Kankaalle toteutetaan taidetta ja tapahtumia prosenttiperiaatteella, jonka tavoitteena on vahvistaa alueen identiteettiä ja lisätä asukkaiden ja toimijoiden yhteisöllisyyttä.

Lue lisää Kankaasta ja tutustu koteihin Kankaalla »

Skanskan As. Oy Jyväskylän Rainaan tulee Jyväskylässä asuvan kanadalaisen Anna Ruthin teos. Kahdeksankerroksisen rakennuksen porraskäytävän lasipintaan toteuttava työ on talon korkuinen.