Iloa ja estetiikkaa kotiympäristössä

Taide ilahduttaa, puhuttelee, haastaa ja herättää ajatuksia. Asuinalueilla se on myös keino erottautua ja rakentaa identiteettiä.

Skanskan As. Oy Jyväskylän Rainaan tulee Jyväskylässä asuvan kanadalaisen Anna Ruthin teos. Kuvassa Anna Ruth sekä arkkitehdit Sasu Alasentie (vas.) ja Sampo Ojala.

teksti: Maria Rautio kuvat: Martin Sommerschildt/Kuvio Oy, Kari Piirainen, Antero Tenhunen, Jarno Kovamäki, Petteri Kivimäki.

Mistä syntyy ihmisen side tiettyyn paikkaan? Mikä tekee asuinalueesta, pihapiiristä tai talosta erityisen? Norjalainen arkkitehti Christian Norberg-Schulzi on kehittänyt käsitteen genius loci — paikan henki. Sillä hän viittaa ympäristöihin, joista löytyy ”se jokin”. Tunne voi syntyä ympäröivästä luonnosta, alueen menneisyydestä tai taiteen kautta. Puhuttelevat teokset ja esteettiset väripilkut auttavat vahvistamaan asukkaiden suhdetta uuteen ympäristöönsä. Ne ovat tärkeitä kiintopisteitä, jotka jättävät pysyvän muistijäljen.

- Taide tuo alueelle tärkeitä maamerkkejä: ihmiset haluavat kuvata sitä, mennä sen lähelle. Teokset tekevät asuinalueista tutkitusti ainutlaatuisen ja lisäävät myös paikan viihtyisyyttä. Samalla asuinalueen ja koko kaupungin imago nousee, Jyväskylän Kankaan taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen kertoo.

Yhdessä asukkaiden kanssa

Kangas on Jyväskylän ensimmäinen asuinalue, jossa käytetään prosenttiperiaatteen mukaisesti osa rakentamiskustannuksista taiteeseen. Alueen erikoisuutena puhutaan %-kulttuurista: teoshankintojen lisäksi Kankaalla huomioidaan esittävä taide kuten teatteri, sirkus, musiikki ja elokuvat. 

Työtä taiteen saralla tehdään alusta alkaen yhteistyössä rakennuttajan, arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kanssa. Uuden kaupunginosan teemat ohjaavat valinnoissa. Kankaalle haetaan ilahduttavia nokkelia ja ihmisläheisiä teoksia, joihin pyritään mahdollisuuksien rajoissa ujuttamaan mukaan myös vuorovaikutteista ja yhteisöllistä ainesta. Esimerkiksi väliaikaisesti alueelle tulevien töiden kohdalla asukkaat voisivat auttaa taidevalinnoissa.

- Tavoitteemme on tehdä hankintoja, joissa on yllätyksellisyyttä, ja jotka toisaalta erottuvat toisistaan tarpeeksi, Pitkänen sanoo.

Hän muistuttaa, että töissä huomioidaan luonnollisesti myös huoltovapaus ja kestävyys. Kankaalla alueen oma palveluyhtiö vastaa teoksista ja niiden ylläpidosta.

Pienet kustannukset

Viime vuosisadan alkupuolella rakennetut jugend-tyyliset kerrostalot olivat usein jo itsessään taideteoksia: seiniä ja sisäkattoja koristivat taidokkaat maalaukset ja kivilattioita rytmittivät mosaiikkisommitelmat. Nyt ihmisten kiinnostus taiteeseen asuinympäristössä on kasvanut, ja Suomeen on noussut jopa kokonaisia taidekaupunginosia. Esimerkiksi Vantaan Leinelässä taide muodostaa alueelle mielenkiintoisen verkoston, jonka teemana on elämän kiertokulku. Se näkyy paitsi alueen tilataideteoksissa myös rakennusten kaartelevassa muotokielessä ja katukuvassa.

Asuintalot ja -alueet ovat inspiroiva työkenttä niin taiteilijoille kuin teosten tilaajillekin.

- On mielenkiintoista päästä vaikuttamaan siihen, miltä uusi asuinalue näyttää ja tuntuu. Kun taide huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa, vältytään usein myös lisäkustannuksilta, Pitkänen muistuttaa.

Prosenttiperiaate, mikä?

Taiteen prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että suunnitteluvaiheessa varataan noin yksi prosentti kiinteistön tai sen ympäristön taiteelliseen parantamiseen. Periaatetta voidaan soveltaa niin yksittäisen rakennuksen kuin kokonaisen asuinalueenkin
rakentamisessa. Kyseessä on kansainvälinen käytäntö, jonka juuret ovat 1920-luvulla. Se on käytössä esimerkiksi Pohjois-Amerikan suurissa kaupungeissa ja Pohjoismaissa. Erityisesti Tukholma tunnetaan mallin laajasta soveltamisesta.

Lue lisää: prosenttiperiaate.fi

Vantaan Leinelän asuinrakennuksissa on käytetty värejä rohkeasti. As. Oy Vantaan Vetehisen julkisivulla on taiteilija Markku Pääkkösen teos.

Leinelän julkiset teokset kuuluvat Vantaan taidemuseon kokoelmiin. Asuintalojen teokset ovat puolestaan asunto-osakeyhtiöiden omaisuutta.

Tampereen Ratinanrannassa näkyy taiteilija Pertti Kukkosen kädenjälki. Muurien muodot ja värit kuvastavat aaltojen liikettä.

Lahden Mallasjuoman korttelissa sijaitsevan As. Oy Malskin Kruunun kivijalkaa koristaa kuviobetoni. Viljantähkät ja poreet muistuttavat alueen menneisyydestä.