"Anna muutolle aikaa, haaveile samalla tulevasta"

Muutto vanhasta kodista uuteen voi herättää yllättäviä tunteita. Vaikka vanhoista tavaroista on vaikea luopua, etene avoimin mielin ja suunnitelmallisesti, ammattijärjestäjä Helena Örmark sanoo.

Teksti Maria Rautio Kuvat Pauliina Salonen

”Valmistaudu muuttoprosessiin hyvissä ajoin etukäteen. Aloita kaikessa rauhassa karsimalla huone ja varasto kerrallaan tavaroista, joita et varmasti tarvitse uudessa elämässä. Esimerkiksi halkojen pilkkomiskonetta tuskin kaipaat kerrostalossa. Kun muuttopäivä lopulta koittaa, huomaat iloksesi, että laatikoita kertyy yllättävän vähän.

Alkukarsintaa helpottavat mielikuvat uudesta kodista: miltä siellä näyttää, mitä haluat mukaan. Tulevat neliöt voi pitää ajatuksissa, vaikka muuttokohde ei olisi edes vielä tiedossa.

Karsi ensin tavaroista, joista luopuminen on helppoa ja tee lopuksi hankalat päätökset. Säilytä rakkaimmat ja merkitykselliset esineet, mutta vie tarpeettomat jutut hyväntekeväisyyteen, kirpputoreille, antikvariaatteihin tai kaatopaikalle. Täytä vähitellen laatikoita niillä tavaroilla, jotka haluat säilyttää. Merkitse kaikkiin laatikoihin ja pusseihin tarkasti niiden sisältö ja paikka uudessa kodissa.

Ideaalitilanteessa koko talo on paketissa, kun muuttoauto saapuu pihaan. Jos muutto on yhtä räpeltämistä ja säätöä, saattaa innostus uudesta saada ikävän kolauksen. Muutossa on tärkeää, että tunnistat omat resurssisi. Pyydä tarvittaessa rohkeasti apua sukulaisilta, ystäviltä ja vaikkapa ammattijärjestäjältä.

Tavaroihin voi liittyä muistoja ja tarinoita jotka nostavat pintaan tunteita. Hyväksy, että muuttaessa menneisyys on myllättävä läpi. Käsittele tavaroihin liittyvät tunteet ajan kanssa, mutta näe samalla edessäsi uusi elämä mahdollisuuksineen. Muistele mennyttä hyvällä, äläkä anna sen estää uudesta nauttimista.”