Valitse omasi uusista asuinalueista

Lähivuosina nousee paljon uusia asuinalueita sekä pääkaupunkiseudulle että muualle Suomeen. Näillä vinkeillä löytyy sekä itselle sopiva että muidenkin mielestä vetovoimainen alue.

Uudisasuntotuotannon nouseva trendi on, että viihtyisä asuinympäristö saa entistä enemmän painoa itse talon ja asunnon rinnalla. Tähän suuntaan vievät uudet energiatehokkaat rakennusmääräykset, jotka tekevät taloista melko samanmuotoisia. Selkeä kuutio säästää energiaa suhteessa monimuotoisempaan taloon.

Uusia alueita kaavoitetaan entistä tiiviimmiksi ja kaupunkimaisemmiksi monista syistä, kuten toimivan joukkoliikenteen takia. Riittävä asukasmäärä mahdollistaa elävät kadut, joiden varrella on myös palveluita. Vetovoimainen alue syntyy, kun sekä kaupunki että rakennuttajat panostavat ympäristöön.

”Asukkaat haluavat arjen toimivia kokoontumisympäristöjä, julkisia paikkoja ja ihmisiä kaduille”, kuvaa Skanskan kaavakehitysjohtaja, arkkitehti Hille Kaukonen.

Tutustu kaavoitussuunnitelmiin

Hän kehottaa aloittamaan tutustumisen kiinnostavaan uuteen alueeseen tutkimalla sitä koskevat suunnitelmat. Helsingistä ne löytyvät osoitteesta www.uuttahelsinkia.fi, muualla voi käyttää hakusanoina kaavoitus ja kaupungin nimi.

”Asemakaavasta voi ottaa esiin kaavaillustraation. Siitä selviää esimerkiksi, mitä on tulossa itseä kiinnostavan rakennuksen viereen.”

Kun Skanska suunnittelee uutta aluetta, se kartoittaa ensin perusasiat: miten alueella järjestyvät asumisen lisäksi vapaa-aika, liikkuminen, työskentely ja palvelut. Alueista ei tehdä samanlaisia, vaan erityyppisille ihmisille ja erilaisiin asumistarpeisiin kohdennettuja.

Härmälänrannassa kaikki pääsevät laiturille

Esimerkiksi uudenlaisesta ajattelusta käy Härmälänranta, joka sijaitsee Tampereella. Siellä käynnistyy tänä vuonna toisen vaiheen rakentaminen ja asukkaita tulee 3000 vuoteen 2030 mennessä. Kyseessä on vanha teollisuusalue, nimensä mukaisesti järven rannalla.

”Hankkeen ydinarvot ovat aitokuntoileva ihminenrauhallinen ja hiljainenkodikkuus sekä laiturilla. Näillä saamme juuri oikeat ihmiset alueelle”, uskoo Kaukonen.

Ydinarvojen ohjaaman suunnittelun perusidea on, että kaikkien pitää päästä rannalle. Siksi rantaan tulee puisto ja laitureita eikä yksittäisiä asuntoja.  Alueelle jää myös vanhoja, museoviraston inventoimia tiilirakennuksia. Vetovoimaan vaikuttavat vielä hyvät viheryhteydet ja sopiva pyörämatka keskustaan.

Keskusta-asumista vai tehokkaat liikenneyhteydet?

Pääkaupunkiseudulla Skanskalla on vireillä 17 aluekehityshanketta, jotka tuottavat lähivuosina omaleimaisia asuinalueita. Suurimpiin kuuluu Kruunuvuorenranta, joka aikanaan yhdistyy sillalla ja raitiotiellä kantakaupunkiin.

”Sinne on tulossa vaihtelevaa asumistapaa, rivitalo, townhouse, pientaloja ja kerrostaloja. Alueemme kestää erikoisemmatkin ratkaisut, koska myös sen sijainti tulevan sillan päätepisteessä on omaleimainen.”

Kantakaupunkiasumista tarjoavat tiilisen oleskelupiazzan ympärille rakentuva Telakkaranta Helsingin Hietalahdessa ja Verkkosaari Kalasataman kupeessa. Pohjois-Helsingin Kuninkaantammessa on kiinnitetty paljon huomiota katumiljööseen.

Vantaan Kehäradan varrelta löytyvät Kivistön, Aviapoliksen ja Leinelän hankkeet. Leinelän asumisympäristöön kuuluu taidetta, Kivistöön taas rakennetaan kauppakeskusta.

Espoossa on vielä suunnittelupöydällä oleva asuinalue tulevan Finnoon metroaseman kupeessa. Niittymaan Liberti-korttelin sisäpihan ympärille tulee monenlaista asumista, kuten varttuneemmalle väelle suunnattu As. Oy Espoon Konkari. Liberti on myös Länsimetron varrella.