Uusi asunto - huoletonta omistamista

Asuntosijoittajan elämä helpottuu monella tavalla, jos hän valitsee uudiskohteen.

Moni mieltää vanhastaan, että paras sijoitusasunto on aina mahdollisimman edullinen. Tarkemmin katsottuna tämä ei pidä paikkaansa.

”Pahin yllätys asuntosijoittajalle on, kun ostat halvalla ja sitten tuleekin iso remontti”, huomauttaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

Putkiremonttiaalto on lopultakin havahduttanut suomalaiset huomaamaan vanhoihin asuntoihin sisältyvän korjausvelan. Halpa neliöhinta kertoo usein siitä, että asuntoon on tulossa jos ei putkisaneerausta niin julkisivuremonttia, parvekeremonttia tai hissiremonttia. Nämä tarkoittavat sekä lisäkustannuksia että usein myös katkoksia vuokranmaksuun tai vuokranalennuksia.

Uudessa asunnossa on luvassa remonttihuoletonta asumista pitkälle tulevaisuuteen. Taitava asuntosijoittaja osaa mitoittaa omistusaikansa niin, että uuden asunnon etu näkyy vielä myyntivaiheessa.

”Myös rakennustekniset ja tietotekniset ratkaisut ovat uudessa asunnossa tämän päivän standardien mukaiset. Esimerkiksi energiankulutus on paljon pienemmällä tasolla kuin vanhoissa taloissa, mikä näkyy myönteisesti yhtiövastikkeessa”, kertoo Skanska Kotien myyntijohtaja Markku Koivu.

Uusi asunto helpottaa huomattavasti myös vuokralaisen hankintaa. Uuden asunnon omistaja pääsee valitsemaan vuokralaisista parhaat päältä ja pystyy pyytämään heiltä korkeampaa vuokraa.

”Elintaso on noussut jo sen verran, että monet haluavat vähän parempaa. Uusissa asunnoissa on tarjolla saunoja ja parvekkeita”, perustelee tamperelainen asuntosijoittaja Annikki Koskensalo. Hän on vuosikymmenten varrella myynyt vanhan asuntokantansa ja ostanut tilalle uudiskohteita.

Vuokratuottoa nostaa myös uusien asuntojen tehokas ja toimiva suunnittelu. Esimerkiksi avokeittiö on varsinkin nuoremmalle asujapolvelle mieluinen ratkaisu. Se myös säästää neliöitä, mikä ilahduttaa sijoitusasunnon hankkijaa. Vuokratasoon vaikuttaa näet enemmän asunnon huoneluku kuin pinta-ala.

Vaikka uuden asunnon kokonaishinta on vanhaa korkeampi, kauppahinnaksi riittää 30 prosenttia myyntihinnasta. Loppu on yhtiölainaa, jota maksetaan vähitellen pois rahoitusvastikkeessa. Asuntosijoittaja voi myös vähentää koko rahoitusvastikkeen vuokratuloistaan, mikäli asunto-osakeyhtiö tulouttaa tilinpäätöksessään eikä rahastoi sitä.

”Sijoittajalle asuntovarallisuus karttuu jo siten, että vuokratuotoilla katetaan asuntoon kohdistuva rahoitusvastike, eli yhtiölainan lyhennys ja korko”, sanoo Skanska Kotien talousjohtaja Leila Rantanen.

Valmis asuntoon sidottu luototus on merkittävä etu etenkin nykytilanteessa, kun pankit ovat kiristäneet omia lainaehtojaan.

”Jos kaupat tehdään ennen kuin kohde valmistuu, ensimmäinen maksuerä on vain 7,5 prosenttia koko velattomasta hinnasta. Pääomasta sitoutuu siis hyvin pieni osuus ennen kuin asunnosta alkaa saada vuokratuottoa”, Skanskan Koivu huomauttaa.