Sijoitusasunto on vaihtoehto pankkitilille

Pankkimiehen näkökulmasta asuntosijoittaminen on eräänlainen pitkäaikaissäästämisen muoto. Näin ajattelee ainakin Helsingin OP:n Vesa Väätänen.

Helsingin OP:ssä ei ole tarkkoja lukuja siitä, paljonko pankki on luotottanut sijoitusasuntojen hankintaa. Tämä johtuu siitä, että sijoitusasuntolainat sulautuvat muuhun asuntorahoitukseen.

”Sellainen näppituntuma minulla on, että kiinnostus asuntosijoittamiseen on selvästi kasvanut. Kun korkotaso on matalalla, ihmiset hakevat vaihtoehtoisia kohteita pankkitileille. Myös lainankorot ovat matalalla, joten sijoittamista voi vivuttaa velkarahalla ja vuokra-asunnoista on kysyntää”, asiakkuusjohtaja Vesa Väätänen perustelee.

Jos kyseessä on yhden tai kahden sijoitusasunnon hankkija, Helsingin OP:n lainaehdot ovatkin suunnilleen samat kuin omaan käyttöön tulevan asunnon lainoituksessa. Lainaa saa 70 prosenttia asunnon arvosta ja korkomarginaali on samaa luokkaa.

”Myös lainojen koot ja maksuajat ovat hyvin lähellä asuntolainojen keskimääräisiä maksuaikoja ja ne pyritään sovittamaan sijoituskohteen vuokratuloon. Monet kuitenkin lisäävät myös omaa säästämistä tähän päälle. Se luo puskuria, jos esimerkiksi vuokralainen vaihtuu”, kertoo Väätänen.

Helsingin OP:n suositus onkin, että asuntosijoittajalla olisi muutaman kuukauden vuokrien verran puskuria säästössä poikkeustilanteita varten.

Jos sijoittajalla on enemmän asuntoja ja lainanmaksu lasketaan pelkästään vuokratulon varaan, muuttuvat luototuksen ehdot lähemmäs kulutusluottoa.

”Yhteen tai kahteen asuntoon sijoittamisessa puhutaan eräänlaisesta pitkäaikaissäästämisen muodosta”, tulkitsee Väätänen.

Korkotason Väätänen uskoo säilyvän vakaana ja matalana vielä vuosien ajan. Silti lainanhakijoille tehdään myös maksukyvyn stressitesti laskemalla, selviääkö lainanottaja maksueristä 6 prosentin korolla ja 25 vuoden maksuajalla.

Väätänen on havainnut, että uudet asunnot ovat houkuttava kohde asuntosijoittajalle.

”Tiedetään, että niihin ei tule heti remontteja ja niihin on helppo saada vuokralainen. Lisäksi niissä on yleensä valmiina velkavipu eli rakennusaikainen yhtiölaina.”

Jos asuntosijoittaja haluaa vaihtaa yhtiölainan henkilökohtaiseen lainaan, keskustellaan yleensä kiinteäkorkoisesta lainasta.

”Kiinteät korot ovat nyt poikkeuksellisen alhaalla, vain muutaman prosenttiyksikön yli vaihtuvien korkojen. Kun vastapuolella on tasainen vuokrakassavirta, tämä helpottaa budjetointia ja tuo turvaverkkoa sijoittajalle.”