Näin syntyy vakaa vuokrasuhde

Pelottavatko kauhukertomukset epäonnisista vuokrauskokemuksista? Tässä pätevät neuvot vakaan vuokrasuhteen luomiseen.

Ei kannata turhaan pelätä vuokranantajaksi ryhtymistä. Sudenkuopat voi välttää, kun kuuntelee asiantuntijoiden neuvoja ja varautuu etukäteen eri tilanteisiin.

1. Valitse asunto oikein

Onnistuneen vuokrasuhteen luominen alkaa jo asunnon valinnasta. Hyväkuntoinen asunto hyvien yhteyksien ja palveluiden lähistöllä on selvä etu.

”Asunnon kunnolla on selvä yhteys siihen, millaisen vuokralaisen saa. Aiemmin on vallinnut sellainen mentaliteetti, että vuokralaiselle kelpaa mikä vain, mutta nuorella polvella on toisenlainen asenne. Uusi asunto on tosi helppo vuokrattava, ihmiset muuttavat mielellään uuteen ja vuokratasokin on parempi”, perustelee Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

2. Selvitä vuokralaisen taustat

Vuokralaisen taloudellisen tilanteen tarkistaminen on vuokraustilanteessa itsestäänselvyys. Luottotietojen tarkistamisen voi tehdä itse verkossa tai kääntyä esimerkiksi Vuokranantajien puoleen.

Koro-Kanerva kannustaa vuokranantajaa kyselemään vuokralaisen elämäntilanteesta muutenkin. Kun tietää, miksi vuokralainen etsii asuntoa ja ketä muita siihen muuttaa, on helpompi myös ennakoida vuokrasuhteen tulevaisuutta.

Esimerkiksi opiskelijan, joka on aloittanut nelivuotisen tutkinnon asunnon läheisessä oppilaitoksessa voi olettaa pysyvän asunnossa pitempään. Jos taas vuokralaisella on pitkä ja hankala työmatka, tilanne on epävarmempi.

3. Laadi vuokrasopimus huolella

Verkosta löytyy useitakin vuokrasopimuspohjia, mutta niiden sanamuodot kannattaa tutkia tarkkaan. Kriittisiä kohtia ovat esimerkiksi se, tehdäänkö vuokrasopimus määräajaksi vai toistaiseksi voimassa olevaksi, miten vuokrankorotusmahdollisuus muotoillaan sekä vakuudet.

Vuokrankorotuksista pitää määritellä ajankohdat, jolloin vuokraa voi korottaa sekä korotusperusteet.

”Me suosittelemme prosenttikorotuksia, monet myös sitovat korotukset elinkustannusindeksiin”, kertoo Koro-Kanerva.

Hänen mukaansa monet aristelevat turhaan vakuuksien pyytämistä vuokralaiselta.

”Laki asettaa vakuusrajan kolmen kuukauden vuokraan. Se tuntuu olevan monille vuokralaisille jo iso summa, me suosittelemme kahden kuukauden vakuutta.”

4. Pidä yhteyttä luontevasti

Monet vuokranantajat aristelevat myös yhteydenpitoa vuokralaiseen. Rauhaan jättämisessä on kuitenkin se huono puoli, että silloin yhteydenotto liittyy aina ongelmatilanteeseen.

”Sillä on hirveän iso merkitys, millaiset suhteet vuokralaiseen luodaan. Jos ne ovat reilut, luontevat ja välittömät ja on oltu yhteydessä muutenkin kun vuokrankorotusasioissa, on helpompi hoitaa asioita”, painottaa Koro-Kanerva.

5. Seuraa vuokranmaksua ajoissa

Liika hienovaraisuus aiheuttaa ongelmia myös silloin, jos vuokrarästien annetaan kasautua kuukausikaupalla. Koro-Kanerva törmää säännöllisesti vuokranantajiin, joilta on jäänyt saamatta jo 4-6 kuukauden vuokrat.

”Vuokranmaksua pitää seurata. Ei se ole kyyläämistä, vaan asioiden hoitamista asiallisesti. Jos maksamattomiin vuokriin ei puutu nopeasti, sillä on vuokralaiselle sekä psykologinen että taloudellinen vaikutus.

”Tämä ei tarkoita, etteikö hankalissa elämäntilanteissa voisi osoittaa ymmärrystä. Mutta silloin pitää asiat selvittää etukäteen ja sopia esimerkiksi maksujen siirroista.