Katso aina jälleenmyyntiarvoa

Annikki Koskensalo arvostaa asuntosijoitusten turvallisuutta. Hän osaa kuitenkin myös tehdä hyviä kauppoja - isältä saaduilla opeilla.

Akateeminen ura on vienyt Annikki Koskensaloa ympäri Suomea ja maailmallekin, mutta kotinsa ja asuntosijoituksensa hän on keskittänyt Tampereelle. Poikkeuksen tekee vain ensimmäinen sijoitusasunto, jonka hän osti vuonna 1975 synnyinpaikkakunnaltaan Ikaalisista Kyrösjärven rannalta.

”Ajattelin, että pitäisin sitä itse kesäasuntona tai vanhemmat voisivat muuttaa sinne maalta”, Koskensalo muistelee.

Vuosikymmenten varrella Koskensalolla on ollut kaikkiaan toistakymmentä sijoitusasuntoa, joita hän myös säännöllisesti myy tai vaihtaa uudempiin. Tällä hetkellä Koskensalo omistaa kotinsa lisäksi neljä kaksiota Tampereelta.

”Kaupanteon olen oppinut jo kotoa isältäni. Meillä oli metsää, jota myytiin, ja se innosti minuakin”, Koskensalo kertoo.

Hän on sijoittanut sekä palkkatulojaan että vanhempien tilasta saatuja perintörahoja. Konkreettisuus ja turvallisuus ovat painaneet hänellä paljon sijoitusmuodon valinnassa.

”En halua heittää taivaan tuuliin rahaa, jonka olen omalla päälläni ansainnut. Asunto on kuitenkin konkreettinen asia joka pysyy, vaikka vuokrat eivät olisikaan huimaavia. En ota korkeinta mahdollista vaan käypää vuokraa.”

Alun perin Koskensalo on miettinyt sijoituksissaan myös vanhuuden turvaa. Nyt on tosin osoittautunut, että eläke on riittävä ja osa akateemisista tehtävistä jatkuu vielä eläkkeelläkin.

Vuosien mittaan Koskensalo on tiukentanut linjaansa: hän hankkii vain uusia asuntoja hyviltä paikoilta. Tampereella tämä tarkoittaa keskustaa tai järvenrantasijainteja. Ne säilyttävät arvonsa ja niihin löytyy helpoimmin hyvät vuokralaiset.

”Isä sanoi aina, että katso että asunnolla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Huonoa ostosta en olekaan tehnyt, sellaista että olisin katunut tai jäänyt tappiolle.”

Vuokralaisten valinnassa Koskensalolla on apuna välittäjä, joka tarkistaa tarjokkaiden luottotiedot. Hän haluaa kuitenkin tavata ja haastatella vuokralaiset myös itse. Hyviksi valinnoiksi ovat osoittautuneet erityisesti nuoret koulutetut miehet, kuten diplomi-insinöörit. Heillä on hyvä työpaikka eivätkä he silti ole kovin vaativia, perustelee Koskensalo.

”Varsinaisesti huonoja kokemuksia vuokralaisista minulla ei ole. Parhaan vuokran saan Skanskalta ostetusta aivan uudesta asunnosta. Siihen tuli seurusteleva nuoripari, joka halusi hyvää laatua ja heillä on työpaikka siinä lähellä.”

Annikki Koskensalo.