Joka kolmas vuokra-asunto on yksityinen

Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva tietää, millaiset asiat askarruttavat asuntoaan vuokraavia.

Suomessa on noin 270 000 asuntoa, joita yksityishenkilöt vuokraavat. Tämä tarkoittaa, että noin kolmannes vuokramarkkinoista lepää yksityissijoittajien harteilla.

”Arvioin, että yksityisiä asuntosijoittajia on noin 200 000, koska useimmilla on vain yksi tai kaksi asuntoa”, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Koro-Kanerva arvioi myös, että asuntosijoittamisen suosio on nousussa. Vuokranantajat ry:ssä kiinnostus asuntosijoittamiseen näkyy kyselyistä, joita yhdistyksen puhelinneuvontaan tulee.

”Enimmäkseen kysellään juridisia neuvoja, mutta enenevässä määrin myös kaikkea muuta. Kyselyitä tulee alkaen siitä mistä kannattaa ostaa asunto siihen, mitä tehdä kun vuokra on maksamatta”, Koro-Kanerva kuvaa.

Vuokranantajilla ei ole yleispäteviä neuvoja siihen, esimerkiksi mistä kerroksesta on paras ostaa sijoitusasunto. Sen sijaan Koro-Kanerva tietää, miten syntyy luotettava ja huoleton vuokrasuhde.

”Kannustamme siihen, että vuokranantaja tutustuu tulevaan vuokralaiseen ja selvittää tämän taustat: millaiseen tarpeeseen hän asuntoa hakee ja ketä muita siihen on muuttamassa. Meidän kauttamme pystyy myös tarkistamaan mahdollisen vuokralaisen luottotiedot”, Koro-Kanerva neuvoo.

Koro-Kanerva korostaa vuokrasopimuksen muotoilun tärkeyttä. Perinteisesti sopimusten muoto on ollut joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Nykyisin monet haluavat kuitenkin sopimukseen muotoiluja, joka estää vuokralaisen lähdön asunnosta heti vuokrasuhteen alkuvaiheessa.

”On tullut monenlaisia tapoja sitoa vuokralainen sopimukseen, mutta monet niistä ovat tulkinnanvaraisia ja lain kannalta epäselviä. Jos sopimus on epäselvä, sitä tulkitaan laatijan vahingoksi. Meidän suosituksemme on, että tehdään toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa siirretään ensimmäinen mahdollinen irtisanomisaika vuoden päähän.

”Huomiota kannattaa kiinnittää myös vuokrankorotuksiin liittyviin ehtoihin. Vuokranantaja ei voi saada vapaata oikeutta nostaa vuokraa kuinka paljon tahansa milloin tahansa, vaan sopimuksessa pitää olla vuokrannostoajankohdat ja perusteet korotuksille.

Tärkeä muotoilukysymys ovat myös vakuudet.

”Sopimuksessa pitää lukea nimenomaan vakuus, ei vuokravakuus. Vuokravakuudella voi kattaa vain maksamattomia vuokria, mutta ei esimerkiksi tekemättä jäänyttä loppusiivousta. Nämä ovat pieniä yksityiskohtia, joilla voi olla iso merkitys.”