Hyvä yhtiö, hyvä asunnon arvonkehitys

Uuden asunnon arvonkehitykseen vaikuttavat sen sijainti ja markkinatilanne, mutta myös asiat joihin omistaja voi vaikuttaa.

Ammattisijoittajan näkökulmasta uuden asunnon optimaalinen omistusaika on 10–12 vuotta. ”Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana tulee korjaustarpeita aika vähän, ja niistäkin osa lankeaa takuun ansiosta rakennuttajan vastuulle”, sanoo Ålandsbankin asuntorahastosta vastaava sijoitusjohtaja Antti Valkama.

Valkaman mukaan sijoittajalla asunnon huoltokustannuksiin vaikuttaa eniten vuokralaisvalinta: korjaus- ja huoltotoimien määrä riippuu pitkälti asukkaan elintavoista. Myös vuokralaisen käyttäytymiseen voi vaikuttaa antamalla riittävät ohjeet asumiseen. Esimerkiksi Vuokranantajat Ry julkaisee tähän tarkoitukseen ohjekirjasta.

Huoneistokeskuksen asiakkuusjohtaja Tarja Hagman ehdottaa, että vuokranantajan on hyvä välillä käydä tarkistamassa itse asunnon tila, toki asiasta etukäteen sopien.

”Pääsääntöisesti uudet asunnot ovat vuokralaisten jäljiltä hyvässä kunnossa. Jos pari vuotta vuokralla ollut asunto tulee myyntiin, siitä yleensä selvitään peruspesulla. ”

Toinen keskeinen vaikuttaja asunnon arvon säilymisessä on taloyhtiö huolto- ja isännöintipäätöksineen.

”Omistajan pitää osata vaatia taloyhtiöltä, että yhteiset tilat ja ympäristö pidetään siisteinä. Esimerkiksi piha-alueiden ja käytävätilojen siisteys vaikuttavat vuokrattavuuteen ja asunnon jälleenmyyntiarvoon. Myös kasvillisuuden hoitaminen on tärkeää. Monissa taloyhtiöissä tehdään upeita pihoja, ja panostus näkyy asuntojen arvossa”, sanoo Hagman.

Tällaisia asioita edistää parhaiten aktiivinen ja vastuullinen taloyhtiön hallitus.

”Kannattaa mennä mukaan taloyhtiön hallitukseen, jos siihen on mahdollisuus. Mikäli ei ole mahdollisuutta hallitustyöskentelyyn, on syytä käydä yhtiökokouksissa niin tietää mitä taloyhtiössä tapahtuu.”