Airbnb – asuntosijoittajan uusi vaihtoehto?

Entäs jos vuokraisikin asuntoa matkailijoille Airbnb:n kautta? Moninkertainen vuokratuotto voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta helposti se ei tule.

Tuomo Karvinen laittoi viime keväänä sijoitusasuntonsa Helsingin Kalliossa tarjolle Airbnb-palveluun. Kokemukset olivat niin hyviä, että hän aikoo pitää järjestelyn pysyvänä.

”Olen päättänyt hankkia osan tuloistani tätä kautta. Otan hoidettavakseni myös toisen, tuttavan omistaman asunnon ja vuokraan satunnaisesti omaa asuntoani”, Karvinen kertoo.

Helsinginkadulla sijaitseva iso kaksio oli elo-syyskuussa tyhjänä vain yksittäisiä päiviä. Talvikaudellakin Karvisen tavoitteena on pitää käyttöaste korkealla, vaikka sitten edullisempaan hintaan.

Suomen Vuokranantajat ry on myös huomannut Airbnb-kiinnostuksen nousun. Toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanervan mukaan useimmiten heiltä kuitenkin kysytään, saako vuokralainen käyttää asuntoa Airbnb-toimintaan lupaa kysymättä.

”Moni on myös kokeillut Airbnb:tä ja palannut kuitenkin normaaliin vuokraukseen. Usein käy niin, että vaikka Airbnb:stä saisi normaalia parempaa päivähintaa, vuokrauksessa on todella paljon enemmän työtä ja tulee paljon tyhjäkäyntiä. Tilapäisratkaisuna se voi olla hyvä lisä, esimerkiksi kun on tulossa iso remontti ja vuokralainen lähtee muutama kuukausi sitä ennen ”, kertoo Koro-Kanerva.

Kokemuksia Airbnb-vuokrauksesta

Karvinenkin myöntää, että uusi toimintapa tuottaa lisävaivaa. Asunnon kalustaminen ja varustelu vie aikansa. Lisäksi aikaa on varattava viestittelyyn vuokraajien kanssa, saapumisten ja lähtöjen hoitamiseen, sekä siivouksiin vieraiden välillä.

”Viikon mittaiset vierailut eivät tunnu niin raskailta, sitä lyhyemmissä pätkissä on suhteessa enemmän hommaa”, Karvinen sanoo.

Palveluntarjoaja ottaa myös oman siivunsa välistä. Airbnb perii 3 prosenttia päivävuokrasta vuokranantajalta. Lisäksi varaaja maksaa oman 6-12 prosentin palvelumaksunsa.

Oman asuntonsa Aibnb-sopivuuden voi Koro-Kanervan mukaan testata miettimällä, millaisessa asunnossa haluaisi itse turistina asua.

”Sen täytyy olla keskustassa, kivalla alueella, kivassa talossa ja oikean kokoinen. Helsingin lisäksi toimivat ainakin Turku ja Tampere.”

Sääntely vielä epäselvää

Airbnb on vielä niin uusi ilmiö, että työ- ja elinkeinoministeriössä vasta selvitellään sen sääntelyä. Koro-Kanervan mukaan auki on peruskysymys, puhutaanko vuokraamisesta vai majoittamisesta – näihin liittyy erilainen lainsäädäntö.

”Olemme ehdottaneet, että kyse olisi majoitus- ja ravitsemustoiminnasta, mutta sen yhteydessä määriteltäisiin pienimuotoinen majoitustoiminta, jota koskisi kevyempi säätely. Raja voisi olla tietty määrä päiviä tai euroja vuodessa.”

Airbnb:n tuotot ovat veronalaista tuloa, joka pitää ilmoittaa verotuksessa kuten muutkin tulot. Karvinen hoitaa Airbnb-vuokrausta yrityksensä kautta. Koska tuotot ylittävät 8500 euroa vuodessa, hän tilittää niistä myös 24 prosentin arvonlisäveron. Hän on pyrkinyt noudattamaan majoituslainsäädäntöä ja törmännyt välillä hämmentäviin tilanteisiin.

”Olen yrittänyt tehdä ilmoituksen majoitusliiketoiminnasta Valviran ohjeiden mukaan, mutta prosessi on kesken. Päänvaivaa tuottaa sekin, että lain mukaan pitää kerätä asukkailta matkustusilmoitukset ja toimittaa ne poliisille.”

Entä se kuuma kysymys – saako vuokralainen käyttää asuntoa Airbnb-toimintaan? Kyllä, mikäli kyseessä on pienimuotoinen, satunnainen toiminta eikä koko asunnon vuokraus. Satunnainen toiminta vertautuu alivuokraukseen, joka on sallittua.

”Mutta toivomme, että asiasta pystyttäisiin sopimaan vuokranantajan kanssa, jos Airbnb esimerkiksi aiheuttaa taloyhtiössä negatiivista sosiaalista painetta”, sanoo Koro-Kanerva.

Airbnb-vuokraajan kannattaakin miettiä liiketoimintaansa myös asunnon naapureiden näkökulmasta. Tilapäisasukkaille voi esimerkiksi kertoa taloyhtiön säännöistä ja ohjeista, kuten yörauhasta.