Kotka nousee kirsikkapuiden ylle

Härmälänrannan Kotkan harjannostajaisia juhlittiin lokakuun puolivälissä Villa Härmälänrannassa hernerokan, mansikkakakun ja taikuritaiteen siivittäminä. Rannanpuoleisen puutarhakorttelin pitkä rakennusurakka alkaa olla loppusuoralla, ja kurkihirren nousun kunniaksi Kotkan uudet asukkaat pääsivät ensi kertaa tutustumaan tuleviin koteihinsa.

Harjannostajaiset ovat rakentamisen ansaittu välietappi ja yksi projektin hauskimpia vaiheita – ja siksi Skanska pitääkin edelleen tiukasti kiinni tästä vähenemään päin olevasta kansanperinteestä. Harjannostajaisia juhlitaan silloin, kun rakennus saavuttaa harjakorkeuden tai se on saatu sateelta suojaan. Tapahtumassa annetaan tunnustusta hyvästä yhteistyöstä kaikille rakennushankkeen osapuolille. Juhlimassa ovat mukana ansaitusti myös talon tulevat asukkaat.

Ammattiylpeydellä rakennettu puutarhakortteli

Työmaan vastaava mestari Timo Matilainen on ollut Härmälänrannan rannanpuoleisen puutarhakorttelin rakentamisessa mukana alusta alkaen. Korttelin ensimmäinen talo, As. Oy Tampereen Härmälänrannan Humu, valmistui jo vuonna 2011. Matilainen on sittemmin nostattanut miehineen kirsikkapuiden kaunistaman korttelin koko komeuteensa. Kotka on vehreän alueen viimeinen talo. ”Tähän asti tehtyyn työhön saa olla tyytyväinen. Työnjohto ja tuotanto ovat varmistaneet, että laatuvaatimukset täyttyvät myös Kotkan kohdalla”, Matilainen kertoi mielissään. Vesikaton ja rappausten valmistuttua työt etenevät ilmojen kylmetessä sisätiloihin. ”Olosuhteet ovat nyt ihanteelliset työstää talo kerros kerrokselta kovaa vauhtia valmiiksi. Edessä on työntäyteinen loppuvuosi!”

Myös tuotannon työpäällikkö Pasi Taatila kiitti har­jannostajaisissa työntekijöitä hyvästä hengestä ja hie­nosti tehdystä työstä. ”Jatketaan samalla meiningillä, jotta asukkaat pääsevät muuttamaan maaliskuun lo­pulla uusiin koteihinsa”, Taatila totesi. Rakennusmies Antti Peijari muisti puheessaan myös tutuiksi tullei­ta aliurakoitsijoita ja totesi, että vaikka loppua koh­den työmaa käy aina väkisinkin ahtaaksi, on pihaan mahtunut hyvin niin korttelin nykyiset asukkaat kuin Kotkan rakentajatkin. ”Vaikuttaisi vahvasti siltä, että olette saamassa mukavia naapureita!”

Rakennustöiden valvoja Jouko Akka­nen totesi Skanskan työnjaon toimineen Kotkan nostattamisessa esimerkillises­ti. ”Pienellä työmaalla puolet tavaroista ovat niin sanotusti taskuissa, joten toi­mitusten on saavuttava asennuspistee­seen jopa tunnin tarkkuudella. Se vaatii kovaa sumplimista työnjohdon ja toi­mittajien kanssa. Näillä kavereilla on siihen tarvittava selkäranka.” Härmä­länranta onkin kuin pieni kylä, täynnä tuttuja ja luotettuja kumppaneita.

Uutta, vanhaa, lainattua ja vihreää

Valmis, kylämäinen asuinalue viehätti myös tulevaa asukasta Kerttu Tossavais­ta, joka eläkeiän alkaessa päätti miehen­sä kanssa repäistä ja myydä omakotita­lonsa Kuopiossa. Nyt matkustamista ja kulttuuria harrastava pariskunta on muuttamassa Tampereelle lastenlasten, ystävien ja helpomman asu­misen äärelle.

”Asuinalueessa meitä viehätti veden läheisyys ja se, että ympäristö on kutsuva ja valmiin näköinen”, Tos­savainen totesi. ”Vaikka koko ajan rakennetaan lisää, alueella on säilytetty paljon vihreää ja vanhaa – se on aivan ihanaa! Tämä ei ole uusi, persoonaton alue jossa asuisi kuin akvaariossa.” Luonnonläheisyyden lisäksi Tossavainen kertoi arvostavansa helppoa liik­kumista bussilla ja omalla autolla keskustaan ja toi­voi alueelle jatkossa kauppoja ja kuntosalin kaltaisia palveluita. ”Ensimmäistä kertaa elämässä meillä oli mahdollisuus lähteä minne vaan – ja tänne Härmä­länrantaan me sitten päädyttiin!”, Tossavainen nauroi suunnistaessaan kohti syysasussa kylpevää Kotkaa.

Kotkan harjannostajaistilaisuus