Oulun Plaanatorni uudistaa kaupunkikuvan ja asumisen

Oulun tuleva maamerkki

Oulun uuden maamerkin Plaanatornin suunnittelu käy parhaillaan kiivaana. Kaupungin keskustaan omalle tontille Vaaranpuiston viereen nouseva 16-kerroksinen Plaanatorni edustaa Oulussa uutta korkeaa rakentamista. Tuleva maamerkki uudistaa kaupunkikuvaa ja tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden laadukkaaseen, nykyaikaiseen ja ympäristötehokkaaseen asumiseen kaupungin parhaalla paikalla.

”Suomalaiseen asumiseen halutaan monipuolisempaa tarjontaa, ja Plaanatorni on tähän hyvä esimerkki. Samalla se vastaa Oulun kaupungin tavoitteeseen kehittää keskustan elinvoimaisuutta ja omaleimaisuutta”, toteaa arkkitehti Pave Mikkonen PAVE Arkkitehdit Oy:stä.

PAVE Arkkitehtien käsialaa oleva veistoksellinen Plaanatorni tuo tasokasta muotoilua ja eurooppalaista tyyliä Oulun perinteiseen ruutukaavaan. Historiallisen Plaanaojan läheisyydestä korkeuteen kurkottavan korttelikokonaisuuden viimeistelee sen viereen myöhemmin rakentuva 13-kerroksinen Plaanavahti.

Asumisen laatu edellä

Julkisivussaan laajoja lasipintoja, monipuolista muotoilua sekä oranssia vaaleisiin ja tummiin värisävyihin yhdistävä tornitalo nousee valmistuttuaan kaupungin uudeksi kohokohdaksi. Pave Mikkosen mukaan näyttävällä Plaanatornilla on kokoaan suurempi merkitys kaupunkiasumiselle Oulussa. Kokonaisvaltainen asumisviihtyvyys on ollut Skanskalla suunnittelun tärkeä lähtökohta.
”Plaanatorni ei ensisijaisesti kilpaile korkeudella vaan asumisen laadukkuudella. Asunnot on tehty asumista ja elämistä varten, ja pohjaratkaisujen toimivuuden ja tilojen väljyyden huomaa heti sisään kävellessä. Lattiaan asti laskeutuvista ikkunoista tulvii merkittävästi tavallista enemmän valoa, mikä on tärkeää asumisviihtyvyydelle Suomen leveysasteilla”, Mikkonen huomauttaa.
Tornitalossa on 94 kotia, joissa on yhdestä neljään huonetta. Pohjaratkaisuista riippuen asunnoissa on vaatehuoneita, kivisillä työtasoilla varusteltuja tyylikkäitä keittiötä, korkeita kattoja ja tilavia parvekkeita.


”Laadukkuus rakentuu huolella suunnitelluista ja toteutetuista yksityiskohdista. Esimerkiksi parvekelasitukset on toteutettu käyttäen perforoituja ritilöitä, jotka päästävät valoon sisään estäen samalla liiallisen kuumuuden – ikään kuin seisoisi puun lehvästön alla aurinkoisena kesäpäivänä. Samalla ne luovat tietynlaisen rytmin rakennuksen kokonaisestetiikkaan ja keräävät siten katsojan huomion”, Mikkonen kuvailee.

Yhteisöllisyys ja ympäristö huomioiden

Plaanatornin erinomainen sijainti ydinkeskustan ja puistovyöhykkeen tuntumassa oli tärkeää jo tontin hankintavaiheessa. Asuntojen suurista ikkunoista avautuu ainutlaatuinen näkymä omaan kotikaupunkiin. Korotettu kansipiha tarjoaa rauhaa keskellä kaupunkia, ja sijainnin ansiosta palvelut, kaupat ja ravintolat ovat aina lähellä kävely- tai pyörämatkan päässä. Kivijalan liiketilat sekä viereiseen puistoalueeseen yhdistyvä uusi korttelipiha elävöittävät kaupunkikulttuuria ja vanhaa aluetta.

”Kaupunki aktivoituu, kun saamme paikkoja, joissa ihmiset viihtyvät. Plaanatornin viereinen Vaaranpuisto ja siihen yhdistyvä puistovyöhyke tarjoaa vehreän, lämpimiin ilmansuuntiin etelään ja länteen aukeavan kaupunkilaisten kokoontumispaikan. Plaanatornin myötä puistoon on suunniteltu paviljonkirakennukset, jotka liittyvät kivijalan liikkeisiin ja myös tukevat ravintola- ja kahvilakulttuuria”, Mikkonen kertoo.

Tutustu Plaanatorniin ja ilmoittaudu kiinnostuneeksi

 

Ihmisten lisäksi Plaanatornissa huomioidaan myös kestävän kehityksen periaatteet. Kohteelle haettava RTS-ympäristöluokitus kertoo, että energiatehokkuuden, kosteuden hallinnan ja sisäilman laadun vaatimusten toteutuminen on varmistettu viranomaistasoa tarkemmalla menettelyllä. 

Lue lisää RTS-ympäristöluokituksesta »