Mistä löytyvät parhaat asuntosijoituskohteet?

Yliopistokaupungit ovat perinteisesti olleet asuntosijoittajien suosiossa. Sijoittajan pitää kuitenkin tuntea kohteensa kaupunginosia myöten.

Asuntosijoittaminen kiinnostaisi, mutta mistä löytyy sopiva kohde? Parasta mahdollista seutua voi haarukoida vaikkapa seuraavilla kysymyksillä.

1. Tunnenko kohdepaikkakuntaa riittävästi?

Kun asuntosijoitusta harkitseva miettii, mistä hankkisi sijoituskohteensa, ensin kannattaa punnita oma paikallistuntemuksena. Ventovieraille markkinoille lähteminen on riskipitoista, vaikka tarjonta houkuttelisi.

”Ammattisijoittajat ostavat asuntoja muualta kuin tutuilta paikkakunnilta. Yksityissijoittajat haluavat asunnon lähempää kotiseutua. Tai sitten heillä on muu selvä kytky sijoituspaikkakuntaan niin, että he tuntevat sitä jollakin lailla”, kertoo Huoneistokeskuksen asiakkuuspäällikkö Tarja Hagman.

2. Onko paikkakunnalla vetovoimaa?

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna uskoo, että asuntomarkkinat eriytyvät entistä selvemmin kasvukeskuksiin ja kuihtuvaan muuhun Suomeen. Kasvukeskukset vetävät työvoimaa ja niihin tarvitaan uusia asuntoja, muualla asuntojen kysyntä vähenee.

Riittävänä asuntosijoittamisen veturina on perinteisesti pidetty koulutustarjontaa kuten yliopistoja. Entistä enemmän kannattaa miettiä kuitenkin myös työpaikkatilannetta. Se vaikuttaa etenkin asuntojen tulevaan hintakehitykseen.

”Jos kaupungissa on meneillään isoja työllisyyttä koskevia kielteisiä muutoksia, pitää olla todella ammattitaitoinen mikäli lähtee asuntosijoitusmarkkinoille”, Hagman huomauttaa.

Yksi hyvä keino varmistua mahdollisen sijoituskohteen vetovoimasta on tutkia, rakennetaanko sinne uusia asuntoja. Uudisrakentaminen kertoo siitä, että kysyntää ja arvonnousumahdollisuuksia on.

3. Miltä vuokrakysyntä näyttää?

Vuokrakysynnän suhteen markkinoilla ei ole yhtä dramaattisia eroja kuin asuntojen hintakehityksessä. Tällä puolella opiskelijoiden määrä on edelleen hyvä mittari paikkakunnan vuokramarkkinoiden vilkkaudesta.

Asuntojen hinnat ja vuokratuotot osoittavat usein sijoittajan kannalta ikävästi eri suuntiin. Mutta löytyy myös seutuja, joilla molempien parhaat puolet yhdistyvät. Pellervon tutkimuskeskuksen mukaan tuottoisimmat asuntosijoituspaikkakunnat ovat Vaasa, Jyväskylä ja Seinäjoki.

”Vaasassa on sekä teollisuutta että opiskelijoita”, perustelee Huoneistokeskuksen Hagman. Pellervon tutkimuksessa otettiin huomioon asuntomarkkinoiden kehitysodotukset vuoteen 2018 asti.

4. Mitä juuri tässä kaupunginosassa tapahtuu?

Asuntosijoittajan on hyvä tuntea kohdepaikkakuntansa kaupunginosia myöten. Mikä seutu on hyvässä maineessa, missä taloihin on juuri iskemässä putkiremonttiaalto, miten palvelut ja liikenneyhteydet kehittyvät?

Pääkaupunkiseudulla Helsingin ja varsinkin sen keskustan hinnat ovat nousseet jo monen ulottumattomiin, tai ainakin vuokratuotot painuvat pieniksi. Tämä taas lisää naapurikaupunkien kysyntää.

”Vantaa on noussut pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Tikkurilan alueella sekä palvelut että liikenneyhteydet ovat hyvät”, arvioi Hagman.Vantaan vetovoimaa lisää myös vuonna 2015 valmistunut ratayhteys Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Kehäradan varrelle on kasvanut muun muassa kesän 2015 asuntomessualue Kivistö.

”Länsimetron valmistuminen taas vaikuttaa Espoossa Tapiolan, Niittymaan ja Matinkylän asuntojen kysyntään. Matinkylähän ei ole aiemmin ollut mitenkään hyvässä maineessa”, Hagman sanoo.